EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Германия замразява нова военна помощ за Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия замразява нова военна помощ за Украйна

mail15:29 | 19.08.2024прегледи 394 коментарикоментари 0


 Автор: Гласове

"Партито свърши, тенджерата е празна“, заяви германски правителствен източник пред "Фигаро", за да потвърди информацията, публикувана във Frankfurter Allgemeine (FAS). В разгара на лятото, в момент, когато украинските войски провеждат рискована офанзива в руската Курска област, Германия обяви замразяване на всякаква нова военна помощ за Украйна.

Вече предвидените кредити ще бъдат уважени, но като сигнал за започналото оттегляне, те ще бъдат намалени наполовина между тази година (8 милиарда евро) и бюджета за 2025 г. (4 милиарда). Според франкфуртския всекидневник Берлин обмисля само таван от 3 милиарда евро за 2026 г. Минималeн дял е планиран за 2027 и 2028 г., с половин милиард годишно, пише още "Фигаро".

Германският министър на отбраната Борис Писториус, горещ поддръжник на военната подкрепа за Украйна, научил новината в писмо от 5 август. Финансовият министър Кристиан Линднер отхвърлил искането му за допълнително финансиране за система за противовъздушна отбрана Iris-T. 

Украинският посланик в Германия Олексий Макеев разкритикува обявеното намаляване на средствата в интервю за вестник Bild am Sonntag: „Сигурността на Европа зависи от капацитета и политическата воля на Германия да продължи да играе водеща роля в подкрепата на Украйна“, каза той. 

Опозицията обвинява правителството, че е пожертвало военната помощ за Украйна в името на балансирането на публичните разходи. Според депутата от Християндемократическата партия Инго Гедехенс Олаф Шолц проявява „безпрецедентно лицемерие (...), след като обеща на Киев безусловна подкрепа“.

С цената на много трудоемки преговори между коалиционните партньори правителството на Шолц обяви бюджетно споразумение в последния момент в петък, без да се уточнява какви спестявания биха позволили балансирането на сметките. Очевидно военната помощ за Украйна е една от страничните жертви на компромиса.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg