EUR 1.9558
USD 1.7850
CHF 2.0813
GBP 2.3356
CNY 2.5258
you tube
mobile version

Германия навлиза в рецесия. Какво тревожи германците?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия навлиза в рецесия. Какво тревожи германците?

mail14:04 | 11.10.2024прегледи 83 коментарикоментари 0


Брутният вътрешен продукт на Германия се очаква да се свие с 0,2 на сто през настоящата година, сочи ревизираната правителствена прогноза, представена днес от министъра на икономиката Роберт Хабек, съобщават ДПА и Асошиейтед прес.

Това означава, че най-голямата европейска икономика е напът да навлезе в рецесия и да се свие за втора поредна година. През 2023 г. спадът на БВП беше с 0,3 на сто.

В предходната си прогноза правителството прогнозираше растеж за настоящата година от 0,3 на сто. Ревизираната надолу прогноза не е изненада, тъй като наскоро повечето водещи икономически институти в страната прогнозираха, че БВП ще се свие с 0,1 на сто през настоящата година.

Оптимистично, за 2025 г. Хабек прогнозира растеж от 1,1 на сто, което е над предходната прогноза от 1 на сто. По думите му Германия не е била свидетел на силен икономически растеж от 2018 г., а причините за това са от вътрешно и от външно естество.

Правителството се надява догодина частното потребление да се засили, а промишлените поръчки от чужбина да се увеличат, което би подобрило настроенията сред германските компании. Засега те остават предпазливи с оглед на нестабилната икономическа и геополитическа ситуация, а домакинствата предпочитат да спестяват, а не да харчат. Високите лихвени проценти пък продължават да влияят отрицателно на инвестициите.

Междувременно Берлин представи пакет от мерки за стимулиране на икономиката, включващ данъчни облекчения, инициативи за увеличаване на заетостта и субсидии за електромобили. Ако тези мерки бъдат "изцяло изпълнени, икономиката ще започне отново да расте", заключи Хабек.

Германската икономическа политика трябва да се промени, заяви финансовият министър Кристиан Линднер, след като бяха обявени новите прогнози. "Промяната на посоката зависи от доверието, желанието за работа, предприемаческия риск и силата на иновациите", посочи той. "Условията в Германия вече не са благоприятни. Икономиката ни от години страна от бюрокрация, данъчно бреме и централно-планирани мерки за борба с промените на климата и политиката на преразпределение".

Какво тревожи германските граждани?

Увеличаващите се разходи за живот и пристигащите мигранти са двете най-сериозни причини за безпокойство за германските граждани, показва ново проучване, цитирано от ДПА.

Инфлацията е най-големият страх на германците, като 57% от участниците в публикуваната днес анкета са изразили опасения, че цените ще продължават да растат. Това е и притеснението, посочвано най-често в 33-те анкети, направени като част от проучването.

"Статистиката ни сочи, че когато става въпрос за портфейла им, германците са особено чувствителни", коментира ръководителят на проучването Гриша Бровер-Рабинович.

Към 52% от анкетираните се тревожат, че наемите може да станат твърде високи - този въпрос е на трето място в списъка с причините за безпокойство за германците. 

Въпреки това финансовите нагласи са се подобрили в сравнение с миналата година, като процентът на хората, изразили опасения във връзка с нарастващите разходи за живот и наеми, е намалял с осем пункта.

Междувременно въпросът за миграцията продължава да вълнува хората в Германия, като заема второ място в списъка с опасения.

Повече от половината от анкетираните - 56% - се безпокоят, че обществото и властите не са подготвени да поемат големия брой бежанци, пристигащи в страната.

Около 51% от анкетираните се опасяват, че по-нататъшната имиграция може да доведе до напрежение в обществото. "Базовите проблеми на имиграцията и интеграцията не са били решавани дълго време", казва политоложката Изабел Боруки, която е работила като съветник по проучването.

Дългосрочното проучване, наречено "Притесненията на германците", се провежда по поръчка на застрахователя R+V Versicherung от повече от 30 години, като включва анкети по въпроси от политиката, икономиката, семейството и здравеопазването.

За целите на проучването в периода юли-август са анкетирани около 2400 души на възраст над 14 години. 

/БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg