EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

Германия: Намалява трудоспособното население

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Намалява трудоспособното население

mail14:06 | 24.06.2024прегледи 372 коментарикоментари 0


Населението на Германия в трудоспосбна възраст ще намалее с 2 на сто до 2045 г., показва ново проучване, цитирано от ДПА. Това ще стане на фона на увеличаващо се население на страната с 0,9 на сто до посочената дата, или с 800 000 души. Населението се очаква да расте заради по-висока нетна миграция, показва проучването на Федералния институт за изследване на строителството, градските дела и пространствено развитие (BBSR).

Броят на хората на възраст 67 или повече години, които отговарят на условията за пенсиониране, от друга страна, ще се увеличи с 13,6 на сто или 2,2 милиона души, според прогнозата. Германски експерти вече предупредиха, че най-голямото предизвикателство за икономиката ще бъдат ограниченията на растежа поради недостиг на работна сила, като в момента са незаети около 1,57 милиона работни места, допълва ДПА.

През 2023 г. нетната миграция към страната компенсира негативните тенденции свързани с раждаемостта в Германия и застаряващото население, което ще доведе до увеличение с 300 000 до нов рекорд от 84,7 милиона души.

Германия "остарява и населението й става все по-разнообразно", каза министърът на строителството Клара Гейвиц. Предизвикателствата пред страната през следващите две десетилетия ще включват "осигуряване на квалифицирани работници, интеграция, по-подходящи за възрастта жилища, цифровизация в цялата страна и адаптиране на социалните инфраструктури", допълни тя./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg