EUR 1.9558
USD 1.7472
CHF 2.0598
GBP 2.3380
CNY 2.4854
you tube
mobile version

Германия: Нулев растеж тази година и min ръст 2025 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Нулев растеж тази година и min ръст 2025 г.

mail15:55 | 25.09.2024прегледи 208 коментарикоментари 0


Брутният вътрешен продукт на Германия няма да нарасне, но и няма да намалее, през настоящата година, а догодина ще нарасне минимално. Това сочи прогнозата на водещата икономическа фондация "Ханс Боклер", цитирана от ДПА.

Ревизираната прогноза на фондацията, базирана на данни на нейния Институт за макроикономическа политика (IMK), сочи към нулев растеж за годината. Предходната прогноза предвиждаше ръст от 0,1 на сто. За липсата на растеж отговорност носят спадът на поръчките от чужбина и ниските държавни инвестиции.

Оценката е подобна на прогнозите на други водещи организации, вкл. тази на Института за икономически изследвания (DIW), и задълбочава опасенията за развитието на водещата икономика в Европа.

Данните на Институтa за макроикономическа политика все пак засега сочат, че догодина германската икономика ще реализира растеж, като по-високите заплати ще подсилят потреблението, без да предизвикат ръст на инфлацията. Все пак институтът ревизира прогнозата си за растежа на икономиката през 2024 г. на 0,7 на сто от предходните 0,9 на сто.

Според експерта от Институтa за макроикономическа политика Себастиан Дулиен германската икономика се нуждае от допълнителни инвестиции от 600 милиарда евро през следващите пет години. Той призова Берлин да заложи на "икономическа политика с мащабни и продължаващи инвестиции във възобновяемата енергия, транспортната инфраструктура и образованието" и предупреди, че настоящите правителствени планове за стимулиране на икономиката са твърде неясни. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1279