EUR 1.9558
USD 1.7472
CHF 2.0598
GBP 2.3380
CNY 2.4854
you tube
mobile version

Гърция продава 12% от националната си банка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция продава 12% от националната си банка

mail10:05 | 26.09.2024прегледи 151 коментарикоментари 0


Гръцкият фонд за финансова стабилност (HFSF), който е ангажиран със спасяването на местните банки, ще започне процес по продажба на дял от 12 процента от Националната банка на Гърция в началото на следващата седмица, съобщиха двама официални представители, запознати с въпроса, информира Ройтерс.

С планираната продажба Гърция ще приключи повторната приватизация на банките си, които бяха спасени по време на дълговата криза, заради която страната едва не излезе от еврозоната. 

Планът ни е да започнем процеса на продажба на 10-12 процента в понеделник и да приключим в сряда, каза един от източниците пред Ройтерс.

Фондът притежава 18,4 на сто от Националната банка на Гърция, която е втора по големина в страната по пазарна капитализация. Останалата част от този дял ще бъде прехвърлена в суверенния фонд на Гърция.

Акциите ще бъдат предложени с малка отстъпка спрямо сегашната пазарна цена, допълни източникът.

Акциите на Националната банка на Гърция се търгуват днес на ниво 7,34 евро за акция, като така делът от 12 на сто се изчислява на 900 милиона евро (1 милиард долара).

Втори официален представител потвърди графика на продажбата, като добави, че акциите  ще бъдат продавани както на институционални инвеститори в чужбина, така и местни институционални и частни инвеститори. 

Гръцкият фонд за финансова стабилност продаде дяловете си в Юробанк (Eurobank), Алфа банк (Alpha Bank), Пиреос банк (Piraeus Bank) и част от дела си в Националната банка на Гърция по-рано тази година и в края на миналата година. /БТА


Тагове: Гърция, банки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg