EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

Гърция проучва енергийна връзка с Израел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция проучва енергийна връзка с Израел

mail17:10 | 20.03.2012прегледи 420 коментарикоментари 0


Гърция задоволява нуждите си от горива, но проучва и възможност за трета енергийна връзка с Израел и Кипър. Това съобщава гръцкият в. "Етнос", позовавайки се на правителствени източници. Повод за публикацията е състоялото се вчера заседание на кабинета в Атина, на което е била разисквана енергийната стратегия на Гърция до 2050 г. На него е било изтъкнато, че освен двата газопровода - трансадриатическия (ТАР) и този през Турция, Гърция и Италия (ITGI), се обсъжда възможност за трета енергийна връзка с Израел и Кипър на базата на откритите наскоро в тези две страни газови находища.
Във връзка с това външният министър Ставрос Димас казал, че Гърция започва консултации с Египет за делимитиране на изключителната икономическа зона. Кайро оспорва тази зона, за която се предполага, че в недрата й се крие минерално богатство  за над 100 млрд. евро.
Другите обсъждани теми на правителственото заседание са били финансовото състояние на Националната електрическа компания ДЕИ /тя е включена в приватизационния план на правителството, четири от нейните електроцентрали са в процес на продажба/, а също и въпросът за отваряне на пазара на лигнитни въглища. Международните кредитори се опитват да накарат Гърция да вдигне монопола на държавната електрическа компания над производството на лигнитни въглища, тип меки, кафяви въглища, които изграждат гръбнака на производството на електричество на страната.
По силата на договореностите с ЕС и МВФ по спасителния план, затрупаната от дългове Гърция трябва да отвори до 40 на сто от лигнитния пазар за фирми от частния сектор. Във връзка с енергийната стратегия на Гърция до 2050 г. на вчерашното заседание е било решено да бъде съставена комисия, която да излезе с конкретни предложения.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg