EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Данните за китайския БВП - манипулирани

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Данните за китайския БВП - манипулирани

mail12:58 | 06.12.2010прегледи 448 коментарикоментари 0


Данните на Китай за брутния вътрешен продукт (БВП) са "човешко дело" и следователно са ненадеждни, е заявил през 2007 година човекът, който се очаква да бъде следващият премиер на страната, съобщава сайтът Wikileaks, цитиран от Reuters.
Ли Къцян, който е бил по това време лидер на Комунистическата партия в провинция Ляонин, е бил необичайно искрен при даването на оценка на данните от местната икономика на вечеря с тогавашния посланик на САЩ в Китай Кларк Ранд, според поверителна информация, изпратена след срещата и публикувана на сайта на Wikileaks.
Според американската дипломатическа телеграма Ли Къцян, който сега е вицепремиер, е отдал значение само на три данни за оценка на икономиката на Ляонин - потреблението на електроенергия, обема на железопътните товари и отпускането на
кредити. Ли Къцян казал, че може да измери сравнително точно темпото на икономически растеж чрез тези три данни.
"Всички останали цифри, особено статистиката за БВП, са "само за справка", посочил Ли Къцян, цитиран в американската дипломатическа телеграма.
Очаква се Ли Къцян да наследи Вън Цзябао на поста министър-председател в началото на 2013 година - пост, който ще го натовари с отговорността да определя политиката във втората по големина световна икономика.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg