АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Данък „палмово масло” във Франция
Проектозакон за биоразнообразие във Франция предвижда данък върху палмовото масло, чието производство не щади околната среда. Изменението на закона въвежда допълнителна такса от 90 евро за всеки тон внесено палмово масло. Това обаче не означава връщането на т.нар. „данък Nutella” (на името на марката шоколад, която съдържа този продукт). От една страна, сумата е много по-малка от първоначалния проект (300 евро), а от друга – с данък няма да се облага сертифицираното устойчиво земеделие и производство. Производителите Ferrero и Nestlé са доволни от това разграничение, защото донякъде усилията им ще бъдат компенсирани. В целите им е заложено до 2020 г. в продуктите им да се влага 100% палмово масло от устойчиво производство.
Законодателите са се съсредоточили върху употребата на палмово масло в хранителната индустрия, но е и в козметиката и биогоривата. Може да се окаже сериозен проблем използването именно на палмово масло за биогоривата като допълнение към рапицата и други маслодайни култури, които са крайно недостатъчни за постигането на целите на групите Avril и Total. Същевременно, реакциите в страните производители на палмово масло са доста враждебни спрямо законодателната поправка. Те се опасяват, че подобни мерки ще бъдат въведени и в други европейски страни. Европа е третият пазар на палмово масло след Китай и Индия. Вече са налице и първите действия. Индонезия, която е най-големият износител, е призовала за обяснения френския посланик, а Малайзия оценява данъка като дискриминационен по отношение на правилата на Световната търговска организация. Плантаторите в Кот д`Ивоар настояват да бъдат подпомогнати в сертифицирането на продукцията им, отколкото внезапно да бъдат налагани данъци./Rfi
Tweet |
|