EUR 1.9558
USD 1.7850
CHF 2.0813
GBP 2.3356
CNY 2.5258
you tube
mobile version

Двама синдици в КТБ до дни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Двама синдици в КТБ до дни

mail06:15 | 13.03.2015прегледи 990 коментарикоментари 0


Работната група по законодателните промени заради Корпоративна търговска банка ще заседава и днес, съобщи БНР. След две поредни извънредни заседания във финансовото министерство от последните дни, се очаква депутатите от всички парламентарни групи да постигнат консенсус как да се назначат временни синдици в банката с отнет лиценз. Назначаването на временни синдици в банката се налага, тъй като се бави разглеждането на производството по несъстоятелност на Корпоративна търговска банка от съда. През това време в банката работят квестори, назначени от БНБ, които нямат правомощия да спират прихващанията, чрез които се уврежда т.нар. маса по несъстоятелност - т.е. това са парите, които кредиторите могат да си върнат, ако съдът потвърди несъстоятелността на банката. Най-големият кредитор е Фондът за гарантиране на влоговете, който поиска назначаването на служебен синдик, но съдът отказа именно с мотива, че няма текстове в закона, които да го позволяват.

Вчера представители на всички парламентарни групи се обединиха около смисъла на законовите промени, но остава юристите да напишат правно издържаните тектове. Идеята е временните синдици да бъдат назначавани от Фонда за гарантиране на влоговете и те да действат вместо квесторите на БНБ. Временните синдици ще имат право да развалят сделки със задна дата, въпреки че промените в Закона за банковата несъстоятелност трябва окончателно да бъдат гласувани в сряда и ще влязат в сила след обнародването им в Държавен вестник.

„Абсолютно всички политически партии в парламента се обединихме около законодателни промени, за да се спре разграбването на КТБ, а в следващите няколко дни ще внесем конкретно предложение, за да може в сряда то да бъде гласувано в Народното събрание" - това заяви министър-председателят Бойко Борисов след втората среща в МФ между министъра на финансите Владислав Горанов и народните представители от парламентарно представените политически сили за търсене на общо решение за запазване на обществения интерес, свързан с казуса КТБ.
„Много съм доволен, че няма политиканстване по темата и всички проявихме държавническо отношение, за да се спаси държавно имущество" - допълни премиерът. В КТБ ще бъдат назначени двама синдици, като за целта ще се направят промени в Закона за банковата несъстоятелност, стана ясно след срещата. Утре продължава работа на юристите по изготвянето на законопроекта, в събота и неделя ще заседават парламентарните комисии, за да може в сряда да се гласуват текстовете в парламента. „Това, което се случва в „Дунарит" е показателно защо са необходими тези промени" - каза още премиерът Борисов.
Двама синдици, назначавани от фонда за гарантиране на влоговете, да контролират квесторите на затворени банки. Без техните подписи решения за разпореждане с активи няма да влизат в сила, освен това ще могат да ревизират и да развалят сделки, направени от квесторите. Обмисля се и друг вариант - ролята на контрольор да поеме гаранционният фонд.
Преди дни от годишния финансов отчет на КТБ стана ясно, че активите на банката в края на 2014 г. от над 7 млрд. лв. са намалели до 1,83 млрд. лв., а квесторите са признали цесии за над 850 млн. лв.“Това означава, че при бъдеща несъстоятелност възможностите кредиторите да бъдат удовлетворени намаляват. Фондът за гарантиране на влоговете или държавата, която му даде заем, за да се разплати със защитените вложители, са поставени под риск”, коментира вчера ситуацията шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.Според нея назначените от БНБ квестори продължавали с прихващанията, следващи от цесии, въпреки законовите промени от януари, които ги забраниха. Стоянова бе категорична, че квесторите са приключили своята дейност в КТБ.
„БСП лява България ще подкрепи промени в Закона за банковата несъстоятелност, които да гарантират, че КТБ няма да бъде източвана и няма да бъдат увредени интересите на кредиторите. Ще настояваме и да бъде потърсена отговорност от действащите лица, които до този момент са позволили ограбването на банката и ще настояваме да бъдат дадени възможности за контрол на цялото производство по несъстоятелност, включително върху дейността на временния синдик, защото се оказа, че има доста въпросителни около работата на квесторите" - заяви народният представител Мая Манолова.
От Реформаторския блок заявиха по време на брифинга след срещата, че ще се включат активно в работната група и вече са предоставили конкретни предложения. И двете предложения на РБ - да се назначи международна компания, която да разследва къде са отишли парите на КТБ, да се търси отговорност от хората, които са отговорни те да бъдат откраднати и да има отчетност при процеса по осребряването на имуществото на КТБ, за да се получи оптималната цена от активите, ще присъстват в предстоящите законодателни промени.
От Патриотичния фронт също заявиха, че подкрепят предприетите действия и казаха, че когато избирателите и хилядите вложители в банката попитат „какво направихте, за да защитите парите ни", да има само един отговор - всичко.
ПП „Атака" също застава твърдо против това да се уврежда интересът на обществото в банката и ще подкрепят законодателните промени при гласуването им в НС.
По-рано вчера съдия Иво Дачев от Софийския градски съд, който е докладчик по делото за несъстоятелност на КТБ, отказа да назначи временен синдик на банката. В мотивите съдията посочва, че законът за банковата несъстоятелност не предвижда такава възможност. В сряда от Фондът за гарантиране на влоговете в банките, който е основен кредитор на затворената банка, поискаха временен синдик като обезпечителна мярка. Мотивът бе, че така ще се опазят по-добре активите на банката, които в края на 2014 г. се стопиха до 1,84 млрд. лв.
 


Тагове: синдици, КТБ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1432