АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Две български фирми използвали конско месо
Четири са положителните проби от 25-те изпратени за ДНК анализ за установяване не нерегламентирано влагане на конско месо вместо телешко. Това съобщава БАБХ.
Във връзка с констатирано нерегламентирано влагане на конско месо вместо телешко в редица продукти на пазара на Европейски съюз, България, като страна членка трябва да изпрати 100 проби за ДНК анализ до края на месец март, за установяване на нерегламентирано наличие на конско вместо телешко месо.
Резултатите от първите 25 проби от продукти произведени в България, показват нерегламентирано наличие на конско месо в 4 от пробите (четири продукта от две месопреработвателни предприятия). Българската агенция по безопасност на храните проверява доставчиците на суровините, за да се установи нарушителя. Продуктите не са опасни за човешка консумация, но въпреки това, всички налични партиди се изтеглят от пазара, тъй като продуктите подвеждат потребителя.
Йордан Войнов, изпълнителен директор на БАБХ, каза за Радио „Фокус”, че производители на колбасите с конско месо са „Мес-Ко Петрич” и Бони - Карлово. Става въпрос за трайно варено-пушени колбаси и един сурово-сушен суджук.
Българската агенция по безопасност на храните подготвя информационна нотификация до страните членки, чрез системата RASFF (информационна – не касае безопасността на храните).
Tweet |
|