EUR 1.9558
USD 1.8784
CHF 2.1094
GBP 2.3506
CNY 2.5920
you tube
mobile version

Двойният стандарт на храните: какво бе свършено?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Двойният стандарт на храните: какво бе свършено?

mail06:05 | 11.07.2019прегледи 559 коментарикоментари 0


След като повечето държави от Централна и Източна Европа повдигнаха въпроса за храните с двоен стандарт, Съвместният изследователски център – службата за научни дейности и познания към ЕК, публикува резултатите от ново проучване на продукти, базирано на представената на етикетите информация.

През изминалите седмици бяха обявени и първите резултати:

Анализирани са етикетите на 1380 екземпляра от 128 вида хранителни продукта от 19 държави от ЕС. Извадката обаче не е представителна за голямото разнообразие от хранителни продукти на пазара на ЕС.

23% от продуктите са били с еднаква лицева страна на опаковката и еднакво съдържание.

При 27% от продуктите разликите в състава им в различните страни от ЕС са били съпроводени от различна лицева страна на опаковката.

9% от продуктите, представени като еднакви в целия ЕС, са имали различен състав: те са имали еднаква лицева страна на опаковката, но различен състав.

Други 22% от продуктите, представени по сходен начин, са имали различен състав, но със сходна лицева страна на опаковката.

При използването на еднаква или сходна опаковка на продукти с различен състав не се наблюдават географски тенденции. Освен това разликите в състава, открити в тестваните продукти, не означават непременно разлики в качеството.

За гарантиране на правата

Какво бе извършено досега от Европейските институции:

Чрез приетите изменения в Директивата за потребителските права е изяснено кога наличието на разлика в качеството на продуктите е заблуждаваща практика.

Публикувани са набор от насоки, които помагат на националните органи да прилагат законодателството на ЕС за защита на потребителите в областта на храните.

За решаването на проблема са изразходвани 4,5 млн. евро.

За тестване на продукти в целия ЕС ще се използва една и съща методика, за да се разбере по-добре каква е ситуацията с различното качество на храните.

ЕК отправи нова покана за предложения с общ бюджет 1,26 млн. евро, чиято цел е укрепване на капацитета на потребителските организации да тестват продукти и идентифицират потенциално заблуждаващи практики. Крайният срок за участие е 6 ноември 2019 г./Активни потребители

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 6223