АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Двойно по-малко пипер тази година
През тази година ще бъде проблем декларирането на добиви и реализация на зеленчуци. Между 2 и 3 пъти по-малко пипер ще бъде деклариран в сравнение с 2016 г. Такива са опасенията на Георги Василев, организационен секретар на Асоциация „Български пипер“. Миналата година беше много трудна за пиперопроизводителите, тъй като голяма част от реколтата беше унищожена от градушки, а от ниската температура пиперът не можа да стане червен и се продаваше като зелен и меланж. Така на практика доходите на производителите на чушки през 2017 г. са два пъти и половина по-ниски отколкото през 2016 г. „За тази година се надяваме на по-добри климатични условия, но тъй като онези които разчитат само на природата обикновено свършват зле, трябва да правим така, че доходите да бъдат все повече предвидими и регулируеми, каза още експертът пред „Агрозона“.
През миналата година пипер се отглеждаше на 25-30 000 дка, но въпреки неблагоприятния сезон, Василев очаква през 2018 г. този зеленчук да заеме още по-големи площи.
За да се избягват повечето неблагополучия в това производство, трябва да се правят промени по абсолютно цялата верига, за да става производството все по-предвидимо и доходите все по-стабилни. Необходимо е да се употребяват повече хибриди и да се изгради завод за разсад, така че посадъчния материал да става готов, когато е необходим на производителите. Необходима е употребата на много иновации, които водят до това пиперът да почервенява независимо от климатичните условия. За всичко това са нужни много инвестиции, технологии и машини, с които родните производители не разполагат. „Решението е по-голяма част от парите, които получава българското земеделие от ЕС, да отиват по предназначение, защото в бранша влизат не повече от 10% от средствата, за които е написано, че са за зеленчукопроизводството.“, твърди Василев. „90% се разпиляват по всякакви начини, но не отиват за подобряване на производството, като за това са виновни не само външни хора, но и тези заети директно с производството.“, уточни организационния секретар на „Български пипер“.
Tweet |
|