EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Дефицит от прясна вода в Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дефицит от прясна вода в Гърция

mail08:40 | 29.07.2024прегледи 624 коментарикоментари 0


Гръцкото министерство на околната среда и енергетиката започва програма за решаване на хроничния дефицит на прясна вода на островите чрез изграждане на инсталации за десалинизация (на солта от морска вода) в комбинация с възобновяеми енергийни източници, съобщава АНА-МПА.

Според министър Тодорос Скилакакис проектът, който се подготвя от ведомството му, включва изграждане на хибридни фотоволтаични, вятърни и помпено-акумулиращи централи за производство на електроенергия и на инсталации за десалинизация, които ще бъдат използвани за производството на електричество и на прясна вода за водоснабдяване и напояване.

Помпено-акумулиращите системи ще бъдат използвани както за производството на електроенергия с водноелектрически турбини, така и за съхраняване на енергия, защото в часовете на ниско потребление производството от вятърни и фотоволтаични централи надхвърля потреблението. Тогава излишната енергия ще бъде използвана за връщането на водата в по-високия резервоар, за да бъде използвана за производство, когато това е необходимо.

Кандидатстването по програмата се очаква през есента. Вече е осигурено финансиране от 200 млн. евро от Фонда за декарбонизация, защото основната част от бюджета ще бъде инвестирана в „зелени“ инсталации за електроенергия.

С поканата заинтересованите общини, които са изправени пред недостиг на прясна вода, ще бъдат призовани да внесат своите предложения.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1208