АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Джинджифил от Китай + черен пипер от Виетнам
Държавите-членки на ЕС са внесли 379 000 тона подправки от страни извън ЕС през 2019 г., показват данните на Евростат.
Джинджифилът представлява най-големият дял от този внос (111 000 тона), следван от червен пипер и бахар (94 000 тона) и пипер (69 000 тона). Основната страна на произход на вноса на джинджифил, червен пипер и бахар е Китай (съответно 76 000 тона и 65 000 тона), докато пиперът е внесен главно от Виетнам (31 000 тона) и Бразилия (22 000 тона).
Вносът на джинджифил, червен пипер и черен пипер е по-висок от вноса на куркума (15 000 тона), повечето от които идва от Индия (12 000 тона), анасон и свързаните с него подправки (14 000 тона), от които Египет (4 000 тона) основен доставчик, както и канела (14 000 тона), от които почти половината идват от Индонезия (6 000 тона).
Следващите най-големи вносни подправки са семената от кимион (9 000 тона), които идват предимно от Индия (4 000 тона) и Сирия (3 000 тона), и семена от кориандър (8 000 тона), от които половината е внесена от Русия (4 000 тона).
Tweet |
|