АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Дни на местните вина в Ямбол
„Дни на местните вина в Ямбол“ ще се проведат за пръв път в края на този месец в гр. Ямбол. В периода от 23 до 25 януари три винарни от региона ще представят своите вина в три местни ресторанта, които имат отношение към производителите и продуктите от Ямболския край. Целта на инициативата е да се даде видимост на местните вина и винопроизводители в сезона, в който тази напитка е най-популярна и търсена.
Представените в събитието винарни ще предложат бели и червени вена, както и розѐ. Всяка винена дегустация ще бъде водена от винен специалист, а по време на вечерите ще се прави демонстрация по декантиране на вино, ще има и фотограф, които ще запази спомените от приятното преживяване. Организатор на инициативата е местната неправителствена организация „Ямбол - вкус и традиции“.
„С „Дни на местните вина в Ямбол“ целим да увеличим търсенето на местни вина, особено в навечерието на празниците на лозаря и на виното, а защо не и на влюбените. Търсенето и консумацията на продукти от региона запазва местния поминък и така има повече българско производство“, коментира на пресконференция Антоанета Събева, председател на Фондация „Вкус и традиции".
„За нас е много важно да се получи взаимовръзка между хората, които обичат виното, те да бъдат запознати какво се произвежда в нашия регион и да им представим висококачествен продукт“, каза винопроизводителят Георги Чалъков, участник в инициативата „Дни на местните вина в Ямбол“.
„Ямболска област е с отлични условия за отглеждане на грозде. През 2023 г. площите, засадени с винени лозя, са .над 36 000 декара, произведени са над 5 милиона литра вино. Има няколко винарни тук, но градът все още няма емблематично винено събитие, въпреки даденостите,“ коментира Георги Събев, бивш заместник-министър на земеделието, който уважи старта на инициативата в Ямбол. „Последните десет години почти без прекъсване има спад в производството на вино в национален мащаб. Същевременно обаче в търговските вериги се предлагат доста вина от други държави и далечни континенти. Това показва, че българинът търси качество и разнообразие, но и че в същото време има ниша за местните производители. По-добрата видимост на местните български вина означава по-високи доходи за местната икономика. Ако всеки пълнолетен жител на област като Ямболска, с малко над 100 000 жители над 18 г., дава всеки месец по 10 лева за местен продукт, то всеки месец в местната икономика ще остават по един милион лева. Не трябва да подценяваме силата на местния потребител и пазар“, каза още Събев.
По време на инициативата трите ямболски винарни – „Вила Меден“, „Лозенец“ и „Балар“, ще представят своите вина в местните ресторанти „КелнерЪ“, „По ноти“ и „Боровец“ от 23 до 25 януари.
Tweet |
|