EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Дронове на Пловдивския панаир

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дронове на Пловдивския панаир

mail16:15 | 20.09.2024прегледи 95 коментарикоментари 0


Учени от Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) към БАН пристигат в Пловдивския панаир, за да демонстрират цивилните приложения на въздушните роботи - дроновете. Това ще се случи от 25 до 28 септември в рамките на 78-ото издание на Международния технически панаир, съобщиха от Панаира.

Институтът за космически изследвания и технологии ще представи дронове за разнообразни граждански услуги. Експозицията от различни модели ще бъде разположена в Палата №3, Щанд №1.

Посетителите ще могат да се запознаят с различни съвременни безпилотни авиационни системи и да обсъдят възможностите за производството и използването им. В специалната експозиция "Дроновете като услуга" ще се включат компании от 24 държави, съобщават организаторите. Основен акцент на изложението ще бъдат технологичните решения в различни сектори и браншове. 

"Дроновете предлагат все повече бързи и качествени услуги", коментира проф. дтн Димо Зафиров от ИКИТ-БАН. По думите му ежедневното им използване като въздушен транспорт на малки и спешни пратки се разпространява в Африка, Азия, Америка и Ирландия. "Правят се успешни опити и в Европейския съюз, но има проблеми с въвеждането на правила за тяхното движение във въздушното пространство", допълва той.

По думите му до момента са създадени и изпитани голям брой безпилотни авиационни системи, които са способни да извършват бързи, сигурни и евтини услуги. "Те могат да стартират след приемането на нормативна база, която да позволява широкото им приложение", казва още проф. Зафиров. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg