EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

ДФЗ: Подкрепа за развъдни асоциации, лозари, мед и говеждо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДФЗ: Подкрепа за развъдни асоциации, лозари, мед и говеждо

mail18:06 | 20.06.2024прегледи 617 коментарикоментари 0


Финансов ресурс от 9 000 000 лева утвърди Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (УС на ДФЗ) за развъдните асоциации по схемата за държавна помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните за 2024 г., съобщиха от ДФЗ.

Целта на помощта е подпомагане на селекционните дейности в животновъдния сектор чрез предоставяне на субсидирани услуги (за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните) от одобрени развъдни организации под контрола на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ).

Средствата покриват до 100 процента от административните разходи по създаване и поддържане на родословна книга и до 70 процента от разходите по изпитвания за определяне на генетичните качества или продуктивността на животните. 

Миналата година бюджетът по държавната помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните беше идентичен с тазгодишния – 9 000 000 лева, докато през 2022 г. подпомагането беше увеличено от 7 500 000 на 7 950 000 лева.

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) взе решение за отпускане на до 1 100 000 лева помощ "де минимис" за покриване на разходите за клане, транспорт и административни документи в сектор "Говеждо месо", съобщиха от Фонда.

Финансовата подкрепа е по искане на браншови представители на сектора на месодайното говедовъдство, отчитайки неблагоприятните икономически условия към настоящия момент във връзка с повишените разходи за изхранване на животните и ръст на консумативите, използвани в първичното производство. Следва да се отбележи, че угояването и производството на телешко и говеждо месо, които са важен сегмент от икономиката, не са обект на подпомагане по интервенциите от Стратегическия план за развитие на селските райони 2023 - 2027 г.

Помощта има за цел да подпомогне родните производители да реализират отгледаните от тях говеда. 

Говедата, предназначени за клане, следва да са отглеждани най-малко през последните 4 месеца до датата на клане в стопанството на земеделския стопанин, кандидат по помощта. Те трябва да бъдат продадени от стопанството директно на кланица за клане, заклани на ишлеме или заклани в собствен кланичен пункт/кланица на земеделския стопанин. Необходимо е закланите животни да бъдат на възраст от 10 месеца включително, до навършване на 24 месеца.

Помощта се предоставя за животните, заклани и реализирани в периода от 1 юни 2023 г. до 31 май 2024 г. Размерът на подпомагането е до 200 лева на заклано говедо.

На 7 ноември 2023 г. управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" одобри 47,5 млн. лева помощ "де минимис" за секторите "Животновъдство" и "Растениевъдство". Изплащането на тази помощ от държавния бюджет е записано в меморандума от 20 септември 2023 г., който бе подписан от правителството и представители на Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест.

Производителите на винено и десертно грозде ще получат финансова подкрепа с бюджет от 5 000 000 лева за борба с вредители по лозата (род Vitis) за 2024 г. Средствата са осигурени по Схема за държавна помощ "Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Национална програма от мерки за предотвратяване разпространението и контрол на вредители по лозата (род Vitis)", съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

Схемата е нотифицирана пред Европейската комисия на 6 юни 2024 г. и е регистрирана в публичния регистър на държавните помощи с номер SA.114434. Срокът ѝ на прилагане е до 31 декември 2029 г., а максималният бюджет на помощта за периода 2024-2029 г. e до 30 000 000  лева.

Помощта е разработена по инициатива на браншовите организации в сектора на производството на винено и десертно грозде, предвид посочената от тях необходимост от държавна подкрепа за контрол на вредители по лозата.

Подпомагането има за цел да компенсира част от разходите на земеделските стопани, отглеждащи лози, които са направили за продукти за растителна защита срещу вредители по лозата (род Vitis).

Максималният интензитет на помощта е до 100 процента от разходите по закупуване на продукти за растителна защита, които се използват за контрол и ограничаване разпространението на вредители при лозата (род Vitis), но не повече от 600 лв./ха, с включен ДДС.

Допустимите продукти за растителна защита, които се използват за контрол и ограничаване разпространението на вредители по лозата (род Vitis) са описани в Национална програма от мерки за предотвратяване разпространението и контрол на вредители по лозата (род Vitis), публикувана в рубрика "Национални програми"на интернет страницата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

https://bfsa.egov.bg/wps/portal/bfsa-web/about.bfsa/administration/national.programs 

Предстои ДФ "Земеделие" да изготви указания съвместно с компетентните дирекции на Министерството на земеделието и храните, които ресорният министър да утвърди.

Бюджетите по двете интервенции, финансирани от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ) за периода 2024 - 2026 г., са 16 269 174,59 лева е по интервенция "Инвестиции в лозаро-винарския сектор" и 5 145 600 лева по интервенция "Инвестиции в екологични съоръжения".

За първи път в лозаро-винарския сектор са допустими инвестиции в екологични съоръжения.

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (УС на ДФЗ) утвърди 18 000 лева помощ "де минимис" за 2024 г. за земеделски стопани за покриване разходите по задължителни мерки за контрол за съответствие на качеството на защитено наименование за произход "Странджански манов мед"/"Манов мед от Странджа", съобщиха от Фонда.

На подпомагане подлежат производители на "Странджански манов мед", които имат сключен договор за контрол за съответствие на продукта с одобрена спецификация с контролиращо лице, и са вписани в публичните електронни регистри на производителите на съответните продукти със защитени наименования, които се поддържат на интернет страницата на Министерство на земеделието и храните.

Помощта за производител е в размер на 1800 лева с ДДС и се предоставя за покриване на разходи за контрол за съответствие с продуктова спецификация, включваща разходи за задължителна годишна проверка на място от контролиращото лице за контрол за съответствие и лабораторен анализ на продукта при направената годишна проверка.

Указанията ще бъдат качени на интернет страницата на ДФЗ.

Миналата година България се нареди на второ място по регистрирани храни с традиционно специфичен характер в Европейския съюз, след като Европейската комисия включи българския "Суджук Търновски"/"Търновски суджук" в регистъра по схемите за качество на Храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ). Заедно със "Суджук Търновски"/"Търновски суджук" в Европейския регистър на ХТСХ и в Европейския регистър на Защитените наименования за произход (ЗНП) и Защитените географски указания (ЗГУ) вписаните национални продукти са  "Горнооряховски суджук", "Българско розово масло", "Филе Елена", "Луканка Панагюрска", "Роле Трапезица", "Кайсерован врат Тракия", "Пастърма говежда", "Странджански манов мед"/"Манов мед от Странджа", "Луканка Троянска"/"Троянска луканка" и "Българско кисело мляко".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1428