EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Е-плащания срещу сивата икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Е-плащания срещу сивата икономика

mail12:10 | 20.06.2017прегледи 728 коментарикоментари 0


Mastercard представи резултатите от последното си проучване върху информираността и отношението на обществото към сивата икономика, проведено в 10 държави в Източна Европа, сред които и България. Резултатите разкриват, че над 80% от запитаните се отнасят негативно към сивата икономика и биха насърчили правителствата си да се борят срещу нея. Мнозинството (69%) разбира, че сивата икономика води до намаляване на средствата, предназначени за обществени услуги като образование, здравеопазване и пътна инфраструктура.

Въпреки това, проучването на Mastercard сочи, че много от тях не осъзнават, че собствените им навици при пазаруване могат да доведат до положителна промяна. Например, те не са запознати с това, че електронните плащания могат значително да помогнат в борбата със сивата икономика. Само 37% от запитаните идентифицират разплащането с карта, вместо с пари в брой, за един от начините за борба със сивата икономика.

След като потребителите разберат, че промяната в тяхното собствено поведение при пазаруване може да помогне в борбата със сивата икономика, те са съгласни да го направят. Близо 80% от запитаните са склонни по-често да извършват плащанията си електронно (от 60% в Словения до 85% в Румъния; средно 76% за Източна Европа), както и да вземат касови бележки при всяко плащане (от 71% в Чехия до 94% в България; средно 86% за региона).

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg