EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Еврозона: Ръст на инфлацията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона: Ръст на инфлацията

mail15:39 | 02.11.2016прегледи 604 коментарикоментари 0


Инфлацията в еврозоната се повиши до най-високото си равнище за последните две години, но икономисти предполагат, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще разшири своята спорна паричната политика, пише британският вестник The Financial Times.
Покачването на потребителските цени до най-високите нива от юни 2014 г. насам идва на фона на ръст от 0,3 % на икономиката на еврозоната през третото тримесечие на текущата година - данни, които потвърдиха очакванията за оскъден напредък.
Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна от 0,4 % на сто през септември до 0.5 % на сто за месец октомври. Цените на услугите са поскъпнали най-много - с 1,1 на сто. Но цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия (т.нар. ядро на инфлацията), остават непроменени от миналия месец насам и дори по-ниски, отколкото са били през юни и юли.
Въпреки че това е най-солидното повишение на потребителските цени в еврозоната от октомври 2014 г., инфлацията в 19-те страни-членки на единния валутен блок продължава да задържа далeч под средносрочното целево ниво на ЕЦБ от 2 на сто. Експерти прогнозират, че и през следващите месеци инфлацията в еврозоната ще продължава да се движи рязко нагоре.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg