EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Еврозона:Спад на икономическото доверие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона:Спад на икономическото доверие

mail16:00 | 08.05.2014прегледи 894 коментарикоментари 0


Икономическото доверие в еврозоната е спаднало неочаквано през април въпреки значителното нарастване на потребителското доверие, сочат резултатите на ключово изследване, цитирано от ДПА. Внимателно следеният индекс на икономическото доверие (Economic Sentiment Indicator - ESI) на Европейската комисия е спаднал до 102 пункта, което е с 0,5 пункта по-малко спрямо миналия месец. Анализаторите очакваха индексът, който измерва настроението сред ръководителите на компании и потребителите, да се повиши до 102,9 пункта. "Лекият спад в доверието се дължи главно на влошаване на показателя за услугите и строителството - двата сектора, в които доверието все още е под дългосрочната си средна стойност," се посочва в документа на ЕК. През март показателят отчете най-голямото си повишение от пет години, като достигна стойност 102,5 пункта след преразглеждане.
Потребителското доверие обаче се е подобрило с 0,7 пункта, тъй като потребителите имат по-положителни очаквания за бъдещата икономическа ситуация и за бъдещото равнище на безработицата. Потребителското доверие в еврозоната, което достигна -8,6 пункта, е на най-високото си равнище от ноември 2007 година, според Комисията.

Индекс на икономическото доверие е спаднал в Холандия, Испания и Германия, като е останал сравнително стабилен във Франция и леко се е повишил в Италия. В целия ЕС икономическото доверие се е повишило с 0,9 пункта до 10,62 пункта. През април има и лек спад на индекса на бизнес климата (BCI), изготвен от ЕК, който спаднал с 0,13 пункта до 0,27 пункта. На 8 май Европейската централна банка (ЕЦБ) има заседание за определяне на равнището на основните си лихви, припомня ДПА.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5555