EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Еврооблигациите възможни след бюджетна интеграция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврооблигациите възможни след бюджетна интеграция

mail13:50 | 24.01.2011прегледи 479 коментарикоментари 0


Европейските правителство могат в дългосрочен план да обмислят възможността за емитиране на съвместни еврооблигации, единствено след като постигнат по-силна бюджетна и икономическа интеграция, заяви френският министър на икономиката Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.
Идеята за съвместни еврооблигации на страните от еврозоната, която бе подкрепена от президента на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) Жан-Клод Юнкер и италианският министър на финансите Джулио Тремонти, среща твърдата съпротива на Германия, която плаща по-малки лихви по държавните си облигации спрямо другите страни от валутния съюз.
Според Лагард да се обсъжда сега емитирането на съвместни еврооблигации е все едно "каруцата да се постави пред коня".
Въвеждането на подобни ценни книжа би позволило на тежко задлъжнелите страни от еврозоната да продължат предишната си дългова политика, заяви в интервю за вестник "Ханделсблат", цитирано от ИТАР-ТАСС, германският вицеканцлер и министър на външните работи Гидо Вестервеле.
"Превръщането на националните дългове в общи би отслабило натиска върху (задлъжнелите - бел ред.) страни да консолидират бюджетите си. Докато дисциплинираните страни с изрядни държавни финанси биха били обременени, то другите ще могат да продължат дълговата си политика. Поради тази причина е важно по въпросите за дълговете да се придържаме към принципа за национална отговорност", подчерта Вестервеле.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1248