EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Европейски вериги в Бангладеш под натиск

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейски вериги в Бангладеш под натиск

mail14:45 | 15.07.2013прегледи 990 коментарикоментари 0


Седемдесет търговски вериги, основно европейски, се ангажираха пред бангладешките синдикати да инспектират всички текстилни заводи в страната и да направят необходимото за гарантиране на сигурността им, предаде Франс прес. Френската Carrefour, британската Tesco, испанската Inditex - Zara, италианската Benetton и шведската H&M са сред много подписали това споразумение "пожар и сигурност", което от юридическа гледна точка е задължаващо.
През май тези вериги създадоха с бангладешките синдикати комитет за действие, чиято цел е да не се допусне повторение на трагедията с рухналата девететажна сграда на 24 април заради неспазване на строителните норми.
Катастрофата в Рана Плаза, в предградие на Дака, отне живота на 1129 души. Въпреки констатираните пукнати по сграда, работниците, изпълняващи поръчки за големи западни марки, са били приканени да се върнат на следващия ден в цеховете. Търговските вериги, подписали споразумение, се задължават първо да изяснят самоличността на доставчиците си от Бангладеш. Срокът за това е до 15 юли. Тези списъци ще станат публично достояние.

След това екип от инспектори трябва да определи големи опасности и потребностите от спешен ремонт на заводите. "Първите инспекции на всеки завод ще приключат най-късно до девет месеца и при необходимост ще бъдат задействани програми за реновиране и ремонт", уточни комитетът, който ръководи изпълнението на проекта.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1338