АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Европейците ядат малко плодове и зеленчуци
Потреблението на пресни плодове и зеленчуци в ЕС е продължило да намалява - с 8,2 на сто през 2012 година спрямо предходната година, съобщи днес Европейската асоциация на свежите продукти Freshfel, цитирана от АФП. Европейците са консумирали средно на ден едва по 386,96 грама свежи продукти, което е под прага от 400 грама, определен от Световната здравна организация. Плодовете са се ползвали с най-слаба популярност - минус 11,8 на сто на потреблението им спрямо 2011 година в сравнение със спада от 5,3 на сто на консумацията на зеленчуци. Общият спад е с 8,7 на сто спрямо средното равнище за периода 2007 - 2011 година.
Според експерти това понижение се дължи на промяната в стила на живот и на острата конкуренция в хранително-вкусовата промишленост, включително и при продуктите, представяни като свежи (плодови сокове, супи ...). Схващането, че плодовете и зеленчуците са скъпи и породилите се страхове, че те са обработени химически, вероятно също са изиграли роля за отчетения спад, коментира Филип Бинар, генерален секретар на асоциацията. При все това плодовете с голяма добавена стойност като мангото и авокадото, са подкрепили най-силно сектора, допълни Бинар, цитиран от АФП. Производството в ЕС (-12, на сто за плодовете и -6 на сто за зеленчуците) и вносът от трети страни също са продължили низходящата си тенденция. В същото време износът остава висок със скок от 39 на сто за плодовете и с 20 на сто на зеленчуците през 2012 година спрямо средното равнище на тези показатели през предходните пет години. За да подкрепи производството и потреблението, ЕС неотдавна вдигна бюджетите за пропагандиране на свежите продукти в училищата и налагането им на вътрешния европейски пазар, както и за износ, отбеляза АФП.
Tweet |
|