EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Еднодневните договори в агросектора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еднодневните договори в агросектора

mail09:10 | 08.08.2024прегледи 430 коментарикоментари 0


По инициатива на Асоциация "Традиционни български консерви", Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България и Българската стопанска камара се проведе среща-разговор със заинтересовани лица по проблемите, свързани с наемането на селскостопански работници на еднодневни трудови договори. Събитието се проведе в „Градините на Дерони“, а домакин на срещата бе селскостопанска фирма “Траяна Агро”.

Настоящи и бъдещи работници, работодатели и представители на бранша имаха възможност да получат конкретни отговори на поставени въпроси от компетентни лица на Дирекция за социално подпомагане - Стара Загора, и Дирекция „Бюро по труда” (ДБТ) – Стара Загора.

Напомняме, че еднодневните договори бяха въведени през юли 2015 г. с цел създаване на възможност за по-лесно наемане и по-голяма мобилност на работници за краткотрайна сезонна селскостопанска работа и изсветляване на работната сила в земеделието.

Наетите по силата на договор по чл. 114а от Кодекса на труда се осигуряват за пенсия и не губят правата си на социално подпомагане и обезщетения за безработица. Именно притеснението, че могат да се загубят т.нар. социални помощи, тревожи най-много работниците. 

“Обезщетенията за безработица и помощите за отопление не се спират при сключване на еднодневни трудови договори, но е възможно детските надбавки да се спират, ако се превиши месечният лимит, регламентиран в закона (брой членове в семейство + доход)”, поясни директорът на ДСП-Стара Загора Красимира Тодорова, която лично присъства на срещата.

През 2023 г.  са предоставени 254 582 образци на еднодневни трудови договори на 1 791 земеделски стопани. Те се предоставят след предварително заплатени осигурителни вноски за здраве, пенсия и професионална болест, и трудова злополука в размера, който е за сметка на работодателя.

С цел да облекчи администрирането на еднодневните договори Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ създаде онлайн система за предоставяне на образците им. Чрез нея земеделските стопани могат да получат образците по всяко време, дори в извънработно. И макар идеята за подобна система да е добра сама по себе си, все още има редица проблеми в софтуера, които затрудняват работодателите. 

Именно тяхното решаване поставиха на дневен ред работодателите. Сред проблемите от бранша посочват: невъзможност за приемане на лични карти с биометрични данни; невъзможност за изготвяне на справки за броя на договори на дадено лице (Наредбата дава право на до 90 работни дни); редица задължителни елементи от договора се попълват на ръка.

Като съществен проблем в системата работодателите отчитат изключително бавния софтуер. “На ден стигаме до над 100 договора. Всеки един от тях трябва да се изготви, разпечата, подпише и тогава работникът да излезе на полето. При една евентуална проверка от институциите със сигурност няма да има готови договори на 100%“, споделят работодатели. Те допълват още, че проблем има и при подаване на декларация към НАП, заради работните дни, които не могат да бъдат повече от официално работните за месеца. 

На всички тези поставени въпроси предстои да се потърси както техническо решение, така и административно в лицето на Министерството на труда и социалната политика.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg