АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
ЕК закрива 67 фирми в България
Затворени са 67 предприятия, които не отговарят на изискванията на ЕС - 48 месопреработвателни и 19 млекопреработвателни,съобщава пресцентърът на Министерството на земеделието и храните.
Освен това с решение от 31 декември 2009 Европейската комисия даден преходен период за 585 месо- и млекопреработвателни предприятия в България да отговорят на европейските санитарни и хигиенни изисквания.
Одобрени за търговия с ЕС са общо 518 предприятия - 330 месопреработвателни и 188 млекопреработвателни.
Ако предприятие, което е затворено покрие изискванията на ЕС в бъдеще, то може отново да бъде пуснато в действие, но с нова регистрация в Националната ветеринарномедицинска служба.
Месодобивните и месопреработвателните предприятия, включени в списъка, са 378. От тях 330 са изпълнили структурните изисквания на ЕС и са одобрени за търговия със страните-членки и с трети страни. За останалите 48 предприятия са издадени заповеди от Националната ветеринарномедицинска служба за преустановяване на дейността им.
Млекопреработвателните предприятия са общо 207. От тях 188 са изпълнили структурните изисквания и са одобрени, а 19 не отговарят на нормите и за тях са издадени заповеди за преустановяване на дейността им.
Между 10 ноември и 19 декември инспекторите от ДВСК са проверили последните 53 предприятия - 13 млекопреработвателни и 40 месопреработвателни, на които беше даден преходен период. 27 от тях са покрили изискванията на европейските регламенти, а на 26 е разпоредено да прекратят производствената си дейност от 1 януари.
Окончателното решение за състоянието на тези 53 предприятия трябва да се вземе след гласуване в ЕК, което предстои, отбелязват от министерството на земеделието. На затворените предприятия е било разрешено да продават продукция на националния ни пазар до 31 декември 2009-а.
Одобрените за търговия с ЕС млекопреработвателни предприятия могат да продължат да обработват неотговарящо на изискванията сурово краве мляко до изтичането на преходния период за българските ферми, които трябва да покрият тези изисквания. Това означава - още две години. В зависимост от технологичното си оборудване тези предприятия или ще произвеждат от неотговарящо краве мляко сирена, зреещи най-малко 60 дни, които се продават на всички пазари, или ще произвеждат млечни продукти за продажба само на националния ни пазар.
Tweet |
|