EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

ЕК пресирана Италия и Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК пресирана Италия и Гърция

mail09:40 | 15.11.2011прегледи 495 коментарикоментари 0


Европейската комисия продължи да поддържа натиска над Италия и Гърция, настоявайки те да приложат обещаните мерки за реформи и за намаляване на бюджетния дефицит, въпреки че в двете страни вече бяха определени нови премиери, предаде Франс прес. "Съвсем ясно е, че оценката ни за италианската икономика не  се променя, защото има ново правителство" начело с бившия европейски комисар Марио Монти, определен да оглави кабинета след оставката на Силвио Берлускони, заяви говорителят на ЕК Амадеу Алтафаж.
"Слабостите по отношение на спирачките за растежа, необходимите според нас структурни реформи, тези анализи си остават същите", допълни говорителят по икономическите въпроси на ЕК. Той припомни последните икономически прогнози на комисията за Италия, преразгледани към чувствително понижение. Брюксел очаква догодина стагнация в страната с растеж, ограничен до 0,1%. Комисията беше изпратила на досегашното правителство на Силвио Берлускони въпросник с искане да получи изяснения по обещанията за реформи, по-специално в пенсионната сфера, настоявайки за нови бюджетни мерки, за да могат да бъдат изпълнени поставените цели през 2012 и 2013 година. В документа комисията беше посочила, че сегашната бюджетна стратегия не гарантира постигането на целите при съществуващия контекст. Брюксел е получил в събота отговор от досегашния министър на финансите Джулио Тремонти и в момента го разглежда, посочи говорителят.
В случая с Гърция и новия премиер Лукас Пападимос, определен да оглави правителство на националното единство, комисията наблегна върху изискването да получи писмена гаранция от социалистите и консервативната опозиция. Брюксел иска те да се ангажират да спазят обещанията за мерки за икономии и да приложат спасителния план за страната, одобрен на 27 октомври. Говорителят изтъкна, че до този момент не е пристигало писмо, подписано от двете партии. "Продължаваме да очакваме ясното и недвусмислено изражение в писмен вид на ангажимента на основните гръцки политически ръководители" за решенията, взети на срещата на върха на еврозоната на 26 и 27 октомври, посочи Алтафаж, признавайки все пак, че няма краен срок. Според него обаче това трябва да стане възможно най-бързо и недвусмислено, за да се възвърне доверието в Гърция, доста пострадало през последните седмици.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg