АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
ЕК проверява над 200 храни и хранителни надбавки
Регулаторният орган на Европейския съюз за безопасността на храните представи днес дългоочакваното си мнение на Европейската комисия (ЕК), което би помогнало да се определи дали твърденията на производителите на хранителни продукти за качеството на стоките им са подкрепени научно, предаде Reuters.
Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) обяви, че е проверила над 500 твърдения на компании за хранителната стойност или здравословност на продуктите им, като например етикети "ниска масленост", "високо съдържание на фибри" или способност за укрепване на имунната система.
Агенцията посочи, че е одобрила една трета от твърденията, но не уточни допълнителни подробности. Тя не спомена марките продукти, които е изследвала и не съобщи кои твърдения са отхвърлени.
Правилата на ЕС защитават потребителите от фалшиви етикети, като забраняват публикуването на всякаква информация, която може да е невярна, подвеждаща или трудна за разбиране.
Мненията на агенцията ще помогнат за вземането на бъдещи решения от ЕК и страните членки на ЕС за това какви етикети имат право да поставят производителите на хранителни продукти, за да рекламират стоките си.
Агенцията е проучила 523 от над 4000 твърдения, останалите от които планира да провери в бъдеще.
Твърденията са свързани с над 200 храни или хранителни съставки като витамини, минерали, фибри, мазнини, въглехидрати, "пробиотични" или терапевтични продукти и бактерии, за да определи тяхната хранителна стойност.
Регулаторният орган на ЕС е изследвал функциите на витамини и минерали в тялото, а също и на диетични фибри и мастни киселини - за поддържане на нивата на холестерола, и на дъвки без захар - за предпазването на зъбите, отбелязва Reuters.
Tweet |
|