EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

ЕК – по-либерални правила за шистов газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК – по-либерални правила за шистов газ

mail12:30 | 22.01.2014прегледи 569 коментарикоментари 0


ЕК ще предложи на страните членки на ЕС, които искат да разработват шистов газ на своята територия, да спазват общи санитарни и екологични принципи, предаде Франс прес.
В проект, който ще бъде обявен на 22 януари заедно с "пакета енергия-климат 2030" и с копие от който се е сдобила АФП, комисията признава, че има икономически интерес от експлоатацията на това неконвенционално изкопаемо гориво, но възнамерява да въведе стриктна регламентация.
"Ще може да се прави избор на обект само ако оценката на рисковете доказва, че високодебитното хидравлично разбиване не води до пряко вкарване на какъвто и да било замърсител в подпочвените води", се казва в документа. По-специално държавите ще трябва да се уверят, че инсталациите за експлоатация на шистов газ са изградени така, че да няма течове на повърхността и изливания в почвата, водата или въздуха. Оценките за въздействие на околната среда (ОВОС) ще трябва да се правят с максимална прозрачност, изрично е подчертано в текста на комисията. Националните власти ще трябва да информират обществото и за използваните химични вещества при хидравличния фракинг.
Препоръките на комисията обаче нямат правно задължителен характер. Противно на желанието на Европейския парламент, Брюксел се отказа да наложи законова рамка на европейско равнище на проучването и експлоатацията на шистов газ. Всяко правителство беше оставено свободно да решава дали да прекрачи тези препоръки, ако желае.
ЕК обаче е предвидила да прави оценка на тези препоръки през 18-те месеца след публикуването им в Официалния вестник на ЕС. Ако страните не спазват препоръките, Брюксел не изключва да ги направи правно задължителни.
Развитието на шистовия газ в ЕС е спорно. Някои страни (Великобритания, Дания, Полша, Румъния) развиват проучвателни проекти.
Франция и България обаче ги забраниха. Германия забрани хидравличния фракинг в райони, богати на водни ресурси на нейна територия.

Според комисията твърде малко вероятно е в ЕС да настъпи шистова революция подобно на тази в САЩ. В същото време Брюксел е на мнение, че трябва да се развива всеки собствен източник на газ - конвенционален или неконвенционален - който може да намали зависимостта на съюза от вноса на газ. Според документа на комисията производството на шистов газ може да помогне на ЕС да отговори на около 10% от търсенето на газ до 2035 година.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg