EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

Екзакта: ГЕРБ 25.4%, БСП 15.3%, РБ 6%, ПФ, ДПС 4.5%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Екзакта: ГЕРБ 25.4%, БСП 15.3%, РБ 6%, ПФ, ДПС 4.5%

mail06:40 | 28.09.2016прегледи 932 коментарикоментари 0


Месец преди старта на президентската кампания, ГЕРБ е първа политическа сила като за управляващите биха гласували 25.4% от българите. Това показват данните от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено сред 1000 пълнолетни българи в 89 населени места на страната от 5 до 12 септември, 2016 г. БСП е втора политическа сила с електорален дял от 15.3%, а РБ са трети с 6%. ДПС и ПФ са изравнени с по 4.5%, а АБВ получава 3% от вота на всички избиратели. С тези електорални резултати всички споменати по-горе политически формации могат да попаднат в следващ парламент, ако изборите се провеждаха в началото на септември.

Предстоящите президентски избори са много важни за страната според 61% от българите. Най-често така мислят избирателите на ГЕРБ, на БСП и на ПФ. Едва 38% от българите обаче са на мнение, че президентските избори са много важни лично за тях. Това не дава основание за особен оптимизъм, че на вота ще се явят голяма част от българските избиратели.
Малко повече от половината от имащите право на глас българи заявяват твърдо намерение да гласуват. Делът на изразилите желание да гласуват на референдума е по-нисък с около 10 пункта. Готовността да се гласува в момента е твърде условна величина. Все още не са отчетени ефектите от задължителното гласуване. От изследванията на „Екзакта” през последните два месеца е видно, че хората в малка степен са запознати с нововъведенията в изборното законодателство. Тепърва ще става ясно какъв може да е ефектът и от вот две в едно (президентски избори и референдум). Очаква се сериозна кампания не само за президентските избори, но и за референдума.
Най-много желаещи да гласуват за президент има в селата, а най-малко – в столицата. Готовността за гласуване нараства сред по-възрастните респонденти.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg