EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

ЕК:По-строги мерки срещу вторичния тютюнев дим

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК:По-строги мерки срещу вторичния тютюнев дим

mail14:51 | 20.09.2024прегледи 82 коментарикоментари 0


ЕК препоръча по-добра защита на хората от въздействието на вторичния тютюнев дим и аерозоли чрез преразглеждане на Препоръката на Съвета за среда без тютюнев дим.

Новата инициатива препоръчва на държавите членки да разширят политиките в областта на околната среда без тютюнев дим, така че да обхванат ключови зони на открито, за да защитят по-добре хората в ЕС, особено децата и младите хора.

Тези зони включват открити зони за отдих, където има вероятност децата да се събират, като обществени детски площадки, увеселителни паркове и плувни басейни; открити пространства, свързани със здравни и образователни помещения; обществени сгради; обслужващи предприятия; и транспортните спирки и гари.

В препоръката също така се препоръчва държавите членки да разширят политиките в областта на околната среда без тютюнев дим, така че да обхванат нововъзникващи продукти като нагреваемите тютюневи изделия и електронните цигари, които все повече достигат до много млади потребители. Това се случва, след като Световната здравна организация (СЗО) подчерта отрицателните последици от излагането на употребявани емисии от тези нововъзникващи продукти, включително значителни дихателни и сърдечносъдови проблеми.

Комисията също така насърчава държавите членки да обменят най-добри практики и да укрепват международното сътрудничество, за да увеличат максимално въздействието на мерките, предприети в целия ЕС. Комисията ще предостави подкрепа, включително чрез преки безвъзмездни средства на стойност 16 милиона евро от програмата EU4Health и 80 милиона евро от програмата „Хоризонт“, за засилване на контрола на тютюна и никотина, както и за предотвратяване на пристрастяването. Комисията също така ще разработи набор от инструменти за превенция в подкрепа на защитата на здравето на децата и младите хора.

Новите препоръки за по-добра защита на хората от излагане на вторичен тютюнев дим и аерозоли са отправени към държавите членки. Като се има предвид, че здравната политика е от компетентността на държавите членки, те се приканват да изпълняват тези препоръки чрез своите собствени политики, както сметнат за необходимо, т.е. като вземат предвид националните си особености и потребности.

Обща информация

Европейският план за борба с рака си поставя за цел до 2040 г. да се създаде „поколение без тютюн“, при което по-малко от 5 % от населението използва тютюн. Днешното предложение представлява още една стъпка напред в усилията за подобряване на превантивното здраве. Той също така подкрепя премахването на нормализирането на употребата на тютюневи и нововъзникващи изделия.

Тютюнопушенето е водещият рисков фактор за ракови заболявания, като над една четвърт от смъртните случаи от рак се дължат на тютюнопушенето в ЕС, Исландия и Норвегия. Смъртните случаи и други здравни показатели (като инфаркт на населението като цяло и подобряване на респираторното здраве) са се подобрили благодарение на средата без тютюнев дим.

По-специално препоръката обхваща нововъзникващи продукти като нагреваеми тютюневи изделия и електронни цигари (електронни цигари). Тези продукти значително увеличиха пазарния си дял. Те често са маркирани с подвеждащи твърдения, свързани с предполагаемата им безопасност или полезност като инструменти за спиране на тютюнопушенето. Тяхното потенциално вредно въздействие обаче е сериозно и техните потребители могат да се пристрастят към никотин, както и често да използват както традиционни тютюневи изделия, така и нововъзникващи изделия.

Препоръката също така разширява обхвата на политиките за околна среда без тютюнев дим, така че да включва ключови зони на открито. Те включват обществени детски площадки, увеселителни паркове, плувни басейни, транспортни спирки и гари, открити пространства, свързани със здравни и образователни помещения, както и обществени сгради.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1226