EUR 1.9558
USD 1.8824
CHF 2.1037
GBP 2.3574
CNY 2.5792
you tube
mobile version

Експеримент: С бъчва вино към Антарктида

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експеримент: С бъчва вино към Антарктида

mail15:05 | 08.11.2024прегледи 598 коментарикоментари 0


След обстойно проучване на подсилените вина на португалския остров Мадейра двамата варненски винопроизводители Георги и Владислав Ванкови, създатели на изба "Одесос", решават да направят експеримент без аналог за България. През последните няколко години двамата братя са започнали процес по създаване на варненското вино в стила на Мадейра, съобщиха от избата.

"След няколко години проби и изучаване на вината, обиколка на остров Мадейра и района на Порто, решихме да възпроизведем оригиналната технология за създаване на такъв тип вино", посочват братя Ванкови.

В миналото начинът за запазване и консервация на вината е бил те да бъдат подсилени, като се добавя гроздов дестилат с цел да се вдигне процентът алкохол и да се елиминира възможността за разваляне при дългите морски пътувания. В годините някои от бъчвите, отпътували по пътя към Индиите, са се връщали и винарите са забелязали, че виното е станало значително по-добро. Топлите трюмове, постоянното движение, концентрацията и оксидацията на виното го издигат на изцяло друго ниво - елеваж в истинския смисъл на думата.

Резултатът е различно и уникално вино. "Една наистина вдъхновяваща история, която ни накара да се впуснем в този експеримент, досущ в духа на великите мореплаватели. Изборът ни за грозде за експеримента беше лесен. Лозята над местността Кара дере в беленския регион, плътно впили корени във варовиковите почви от близо петдесет години, носят наистина впечатляващи резултати и собствен характер. Реколта 2024 ни предостави отлични показатели, с които да се доближим максимално до идеята - първото "мадейризирано" българско вино", разказват винопроизводителите.

Дестилатът, който са използвали за подсилване, е чист и балансиран, от неутрални неароматни сортове грозде, със 77 процента алкохолно съдържание. Добавен е и 1 процент дестилат от Димят от същото лозе, което е отлежавало в малки съдове четири години.

След като всички части на пъзела са налице, е останал най-важният елемент - елеважът. Тази част е поел научноизследователският кораб (НИК) "Св. св. Кирил и Методий" и неговият командир капитан втори ранг Радко Муевски. НИК ще превози запечатания съд с вино през водите на Атлантика, ще преминат Екватора и ще достигнат базата ни на остров Ливингстън, Антарктида. "След завръщането на кораба ще е направена първата и най-важна стъпка от процеса на "мадейризиране" и елеваж. Ще последват минимум пет години отлежаване и концентрация в топли помещения, за да се достигне резултатът, а именно - вино без аналог за България", посочват братята Ванкови.

"Кауфланд България" дари над 20 тона продукти на 33-тата Българска антарктическа експедиция. С дарените хранителни и нехранителни стоки компанията ще обезпечи за трета поредна година нуждите на учените и екипажа на българския военен научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" (НИК 421) по пътя до Антарктика и за престоя им там, съобщиха от компанията. 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg