АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Експерт: Две чаши вино дневно
Институтът по лозарство и винарство в Плевен работи по пет проекта със Селскостопанската академия и един - с партньори от Гърция. Това съобщи директорът на института проф. Иван Пачев.
Той посочи, че проектите с академията са свързани със селекцията на лозите. Научните специалисти от института отделят голямо внимание и влагат много усилия за търсене на начини за опазване на растителната продукция от гъбни заболявания, за по-успешна борба с плевелите и неприятелите. В последно време е актуален проблемът с борбата с така нареченото черно гниете при лозата, посочи проф. Пачев.
В направлението за винопроизводството се работи по проект за изследване на всички стари сортове лози за съдържанието в произведеното от тях вино на химичното вещество ресвератрол, което е доказан антиоксидант, предпазващ образуването на ракови клетки в човешкия организъм, допълни проф. Пачев.
Основното, което показва изследването ни е, че всички вина съдържат повече или по-малко от този антиоксидант, подчерта той. Затова като специалист в тази сфера проф. Пачев препоръча да се следва френската традиция и се консумира по чаша червено вино на обед и вечер.
Проф. Пачев заяви, че институтът има договореност с Медицинския университет в Плевен да продължат съвместно работата, за да се търси възможност полезното вещество ресвератрол да се приготвя по подходящ начин на основата на гроздето за прием във вид на медикамент.
Институтът по лозарство и винарство в Плевен е все по-търсен от лозарите и винопроизводителите като консултант в тяхната дейност, допълни професорът. Търсенето на наши специалисти за мнение и съвети показва, че в последно време се засилва интересът за отглеждане на лозя и производство на вино, коментира проф. Пачев./БТА
Tweet |
|