АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
ЕП отхвърли цветното маркиране на храната
Етикетите на хранителните продукти трябва задължително да включват информация за хранителната стойност на продуктите, както и препоръчителния дневен прием, съгласно приетите снощи от Европарламента поправки към законодателното предложение на Комисията. Депутатите отхвърлиха предложенията за цветовото етикетиране на "принципа на светофара" за съдържанието на сол, захар и мазнини в преработените храни, съобщи пресслужбата на Европарламента.
Предложеното законодателство на ЕС относно информацията на хранителните продукти цели да събере на едно място, да опрости и осъвремени действащите правила за етикетите на храните и общите правила за етикетиране.
При продължителния и оживен дебат в пленарната зала, депутатите подчертаха желанието си да дадат възможност на потребителите да правят информиран избор при покупката на храни, като същевременно избегнат претоварването с информация, както и прекалената административна и финансова тежест за хранителната индустрия, особено за малките и средните предприятия.
Задължително и ясно обозначаване на хранителните стойности
ЕП подкрепи предложението на Комисията за задължително предоставяне на информация относно енергийната стойност, съдържанието на мазнини, наситени мастни киселини, захар и сол, които трябва да бъдат посочени ясно и забележимо на лицевата страна на опаковката. Тези данни трябва да бъдат придружени от информация за препоръчителния дневен прием и да бъдат посочени в стойности за 100 грама или 100 милилитра.
Депутатите настояват протеините, въглехидратите, фибрите и транс-мазнините също да бъдат посочени на друго място на опаковката. Те искат също така етикетите да отговарят на редица условия, за да се гарантира тяхната четливост.
Червена светлина за цветовото обозначаване
Депутатите бяха разделени по въпроса за евентуалните ползи от цветовото етикетиране на храни на "принципа на светофара", отхвърляйки с ясно мнозинство подобна система при гласуването в пленарната зала.
Разглеждана като силно опростена от някои, а от други - като силно и ефективно средство за насърчаване на здравословен начин на хранене, според тази система някои преработени храни трябваше да имат на етикета си червен, жълт или зелен цвят в зависимост от това дали имат високо, средно или ниско съдържание на сол, захар и мазнини. Членовете на ЕП се противопоставиха и на разрешаването на тази система на национално ниво.
Нови изисквания за страната на произход
Страната на произход и досега задължително трябваше да се посочва за определени продукти, като говеждо месо, мед, пресни плодове и зеленчуци и зехтин. Депутатите подкрепиха разширяването на този списък с всички меса, пилешки и млечни продукти, както и за други продукти, състоящи се от една единствена съставка. Страната на произход трябва да се обозначава и за месо, пилешко и риба, които се използват като съставки в преработени храни.
За да се направи оценка на практическата приложимост на това изискване, Комисията ще извърши пълна оценка на въздействието.
За месата трябва също така да бъде посочено къде животното е било родено, отгледано и заклано. Месо от животни, които преди клането не са били зашеметени (съгласно някои религиозни традиции), също трябва да бъде подходящо обозначено.
Изключения за неопакована храна и алкохол
Депутатите искат храните, които не са предварително опаковани, като например месото от месарския магазин, да бъдат изключени от изискванията за етикетиране. Микропредприятията, които произвеждат ръчно изработени продукти, трябва също да
бъдат изключени.
Мнозинството от депутатите подкрепиха също така изключването от обхвата на законодателството на алкохолните напитки, но поискаха стриктно етикетиране на смесените алкохолни напитки, като препоръчаха те да бъдат държани отделно от безалкохолните напитки в местата, където се продават.
Следващи стъпки
Законодателната резолюция на ЕП беше приета с 559 гласа "за", 54 "против" и 32 "въздържали се". Въпреки това не се очаква постигането на скорошно споразумение със Съвета, така че законодателното предложение най-вероятно ще се върне в Парламента за второ четене.
След като законодателството бъде окончателно прието, хранителната индустрия ще разполага с три години за адаптиране към новите правила. Този срок ще бъде от пет години за предприятията с по-малко от 100 служители и годишен оборот под 5 милиона евро.
Tweet |
|