EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Ердоган печели местните избори в Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ердоган печели местните избори в Турция

mail07:09 | 31.03.2014прегледи 1053 коментарикоментари 0


Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган направи обръщение пред хиляди поддръжници на управляващата Партия на справедливостта и развитието, празнуващи пред централата на партията в Анкара. Пред събралото се множество Ердоган обяви изборната победа на своята политическа сила на провелите се в неделя избори за местни органи на властта.
Премиерът Ердоган обяви победата на своята проислямска Партия на справедливостта и развитието и предупреди своите врагове, че ще „платят цената” за заговора за свалянето му.
„Тези, които нападнаха Турция, останаха разочаровани”, каза Ердоган за скорошното разпространяване на вредни онлайн изтичания на данни, разкриващи корупция. „Благодаря на всеки, който се е молил за наша победа по цял свят. Вие подкрепихте нашия премиер, аз ви благодаря безкрайно. Вие подкрепихте независимата борба на нова Турция”, каза той.
Ердоган направи изказването си с все още пресипнал глас от продължителната предизборна обиколка из страната за изборите, разглеждани като референдум за неговото 11-годишни управление.
Ердоган обвини лоялните на имам Фетхуллах Гюлен за онлайн изтичането на информация и подслушването на разговори за националната сигурност относно Сирия и пускането им в „ЮТуб”.
„Ние ще влезем в пещерите им и те ще си платят цената. Как може да застрашавате нашата национална сигурност за Сирия? Сирия в момента е в състояние на война с нас”, каза премиерът.
Представители на основната опозиционна Народнорепубликанската партия изразиха опасения относно широкоразпространените прекъсвания на тока в цяла Турция, докато броенето на гласовете от гласуването в неделя продължава.
Кметът на Ескѝшехир, член на НРП, съобщи за прекъсвания на тока в девет квартала на града, както и в централния съд.
„15% от вота са преброени и ние водим с 52.07%, докато кандидата на Партията на справедливостта и развитието има 35%. От електрическата компания не отговаря на запитванията ни за спирането на тока. Има няколко необработени бюлетини, които сега не могат да бъдат регистрирани”, каза той. Според него спиранията на тока са свързани с изборни измами.
Докато председателят на Народнорепубликанската партия в Истанбул се оплаква от необичайните прекъсвания на тока в някои райони на града, медия съобщи за броене на гласове под светлината на свещи и смартфони в югоизточния град Газиантеп.
По данни на ЦИК избирателната активност е била 83%. Наблюдатели коментират, че високият показател е свързан със скорошните скандали за корупция, блокирането на социални мрежи и изтичането на секретни данни.
В изборния ден президентът на Турция Абдулах Гюл заяви, че всеки политик ще уважи народната воля, изразена чрез местните избори в страната и призова всички граждани да се завърнат към обичайния си живот в понеделник.
„Всички ние знаем, че тази изборна кампания беше горчива. Аз вярвам, че трябва да я оставим зад себе си. Всички наши граждани трябва да вярват, че имаме голяма и силна държава. Нашите проблеми и затруднения ще бъдат преодолени. Всеки трябва да остави настрана своите претенции в услуга на националните и държавни интереси”, заяви Гюл.
Малко преди приключване на преброяването на бюлетините от местните избори в Турция, управляващата Партия на справедливостта и развитието има удобна преднина пред основната опозиционна Народнорепубликанската партия в Истанбул, както и в по-голямата част от страната. Народнорепубликанската партия печели голяма изборна победа в Измир, докато в Анкара – друго ключово полесражение от гласуването на 30 март – разликата е твърде малка за да се кажем както е и в няколко други града, където новите кметове могат да бъдат оповестени само от официалните резултати от вота.
Междувременно кметът на Истанбул Кадир Топбаш позира за „селфи” със своите служители, уверен в своето преизбиране.
Вицепремиерът и говорител на турското правителство Бюлент Арънч подчерта, че Партията на справедливостта и развитието печели голяма изборна победа противно на всички очаквания.

източник:агенця Фокус


Тагове: избори, Ердоган
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg