АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
ЕС: 16 млн. са заетите в доставки на храни
През 2019 г. 15,9 милиона души на възраст над 15 години бяха заети в сектора на доставките на храни в Европейския съюз (ЕС), което представлява 8% от общата заетост. Тяхната роля е от решаващо значение за осигуряване на основните нужди на домакинствата, като поддържат рафтовете на супермаркетите, както и нашите чинии, пълни по време на този период на криза в короната.
Това показват данните на Евростат.
Почти половината от хората, заети в сектора на предлагането на храни, са работили в растениевъдството и животновъдството, лова и свързаните с тях услуги (46%). Междувременно работните места в производството на хранителни продукти представляват 26% от заетостта в този сектор, последвани от работни места в: продажба на дребно на храни, напитки и тютюневи изделия в специализирани магазини (15%), търговия на едро с храни, напитки и тютюн (8% ), производство на напитки (3%), търговия на едро със селскостопански суровини и живи животни (2%) и риболов и аквакултура (1%). За целите на тази новина, хората, заети в барове и ресторанти, не са включени в сектора на предлагането на храни.
По-голямата част от работещите в сферата на предлагането на храни са мъже (59%), въпреки че разпределението на пола варира в зависимост от дейностите: риболовът и аквакултурите са регистрирали 88% от мъжете, докато продажбата на храни, напитки и тютюн на дребно е регистрирала 63% от жените. По отношение на разпределението по възрастови групи над една трета (38%) от хората, заети в сектора на предлагането на храни в ЕС, са били на възраст от 35 до 49 години, докато хората на 50 и повече години са 34%, а тези на възраст 15-34 години за 28%.
Сред държавите-членки на ЕС Румъния регистрира най-висок дял на работниците по доставки на храни (23%), следвана от Гърция (18%) и Полша (14%). За разлика от тях, най-ниските дялове са регистрирани в Люксембург и Швеция (и двете по 3%), следвани от Дания (4%).
Германия е единствената държава-членка на ЕС, където жените са преобладаващи в предлагането на храни (52% от жените и 48% от мъжете), докато Ирландия е регистрирала най-висок дял на мъжете (78%), следвана от Малта (72%) и Люксембург (69%) %). Освен това само в пет държави-членки на ЕС (Кипър, Дания, Малта, Холандия и Швеция) работниците им на възраст 15-34 години доминират в сектора на доставките на храни. В действителност, в мнозинство (16 от 27) на държавите-членки на ЕС, най-големият дял на работниците по доставки на храна е бил във възрастовата група 35-49 г., като най-висок дял се отчита в България, Чехия, Испания и Унгария (всички 43% ), докато в шест държави-членки на ЕС (Германия, Финландия, Литва, Латвия, Португалия и Словения), хората на възраст над 50 години са най-големият дял на работниците, осигуряващи храна.
Работниците по доставките на храни в регионите на ЕС
С изключение на испанския регион Мурсия (24%), най-високият дял на работниците по доставки на храни като цяло е регистриран в региони на Гърция, Полша и Румъния:
десет гръцки региона: Западна Гърция (34%), Пелопонес (31%), Източна Македония, Тракия (28%), Континентална Гърция (27%), Тесалия (26%), Западна Македония (23%), Северно Егейско море (23%) %), Крит (23%), Централна Македония (22%) и Епир (21%);
четири полски региона: Подалски (26%), Любелски (26%), Мазовицки регион (24%) и Светокръжски (22%); и
четири румънски региона: Североизточен (44%), Югозападен Олтения (34%), Югоизточен (24%) и Южен Мунтения (23%).
Tweet |
|