EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

ЕС, еврозоната забавят ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС, еврозоната забавят ръст

mail14:32 | 30.10.2018прегледи 564 коментарикоментари 0


Според предварителна оценка на Евростат БВП на 19-те страни - членки на еврозоната се увеличи през третото тримесечие с 0,2% спрямо предходните две тримесечия на годината, през всяко от които беше отчетен икономически растеж от 0,4%. Това е най-слабият икономически ръст от второто тримесечие на 2014-а година насам, когато БВП на еврозоната също нарасна с 0,2%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за запазването на относително доброто темпо на растеж, постигнато през първата половина на годината.

Спрямо година по-рано растежът на БВП в еврозоната през периода юли - септември се забави още по-рязко до 1,7% от 2,2% през второто тримесечие, отбелязвайки най-слаба икономическа експанзия от две години насам (от третото тримесечие на 2016-а година) и под осреднена прогноза за експанзия от 1,8 на сто.

Според предварителните оценти на Евростат има забавяне на темпото на растеж и в целия ЕС. Според тази експресна оценка, БВП на региона нарасна през третото тримесечие с едва 0,3% спрямо второто тримесечие, когато беше отчетена икономическа експанзия от 0,5 на сто, докато икономическият растеж на годишна база се забави през периода юли - септември до 1,9% от 2,1% през предходните три месеца.

Глобалното търговско напрежение и свързаните с това опасения за икономическия растеж в световен план вероятно ще продължават да се отразява негативно върху представянето на икономиката на еврозоната, като италианската бюджетна криза вероятно ще представлява допълнителен негативен фактор в следващите месеци. Друго сериозно предизвикателство през еврозоната и целия ЕС е свързано с хода на Брекзит преговорите и рисковете Великобритания, която е един от основните експортни пазари за континентална Европа, да напусне съюза през март догодина  без постигнато споразумение.

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg