EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

ЕС купува руски газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС купува руски газ

mail07:35 | 20.09.2024прегледи 83 коментарикоментари 0


Западните съюзници са закупили от Турция петролни продукти за около $2 милиарда, произведени от руски суровини през първата половина на 2024 г. Това става възможно благодарение на вратичка в санкциите, която позволява на Москва да продължи да продава големи количества петрол на ЕС САЩ.

Това отбелязва в анализ експерта Мартин Владимиров, директор на програмата за енергетика и климат в Центъра за изследване на демокрацията. Само за първите шест месеца на тази година, петролни продукти на стойност близо $2 млрд., направени от преработването на руски нефт в три турски рафинерии, са изнесени за страни от ЕС, вкл. България, и САЩ.

Рафинерията "Стар", собственост на СОКАР, е преработила почти 100% руски нефт, като 73% са на Лукойл. Това означава, че количествата руски нефт от рафинерията в Бургас вероятно са пренасочени към Турция, а горивата отново се изнасят за същите клиенти на Лукойл в Европа и САЩ.

Приходите в руския бюджет от продажби на нефт и газ през януари-юли възлизат на 6,8 трилиона рубли, което е с 61,6% повече от миналата година. Това се доказва от информация на уебсайта на Министерството на финансите на Руската федерация.

Увеличаването на приходите в бюджета от износа на въглеводороди е свързано преди всичко с поскъпването на руския петрол, отбелязва ведомството. „През следващите месеци се очаква приходите от петрол и газ също постоянно да надвишават базовите си нива“, се казва в него. Общо въз основа на резултатите от първите седем месеца приходите на руския федерален бюджет са се увеличили с 35,9% на годишна база и възлизат на 19,75 трилиона рубли.

Разходите достигнаха 21,11 трилиона рубли (+23,3%). По-рано беше съобщено, че доставките на газ от Русия за Европа през "Турски поток" са се увеличили 1,4 пъти. По-рано Китай значително увеличи вноса на природен газ.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg