EUR 1.9558
USD 1.8784
CHF 2.1094
GBP 2.3506
CNY 2.5920
you tube
mobile version

ЕС намалява палмовото масло

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС намалява палмовото масло

mail16:45 | 09.12.2022прегледи 776 коментарикоментари 0


Очаква се делът на палмовото масло в биодизела и храните в Европейския съюз да намалее значително през следващите 10 години, което ще доведе до рязък спад на вноса, съобщи Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.

В своята селскостопанска перспектива за периода 2022-2032 г. Комисията прогнозира, че палмовото масло ще представлява 9 процента от общото производство на биодизел до 2032 г., което е спад от средните 23 процента за 2019/2021 г.

Съгласно директивата на ЕС за възобновяема енергия, горивата на основата на палмово масло, за които се смята, че са свързани с обезлесяването, трябва да бъдат премахнати постепенно до 2030 г. Този ход предизвика недоволство от двамата най-големи производители на палмово масло в света Малайзия и Индонезия.

За разлика от тях делът на модерните биодизели се очаква да нарасне до 42 процента до 2032 г. от 29 процента през 2019/2021 г. От тях биодизел от отработени масла и мазнини ще представлява 26 процента, увеличение от 23 процента, а други усъвършенствани биодизели - 16 процента, увеличение от 6 процента.

"Това увеличение се дължи главно на конкретни цели за смесване на горива за усъвършенствани биогорива и факта, че те могат да бъдат отчетени двойно към общите задължителни цели за смесване", се казва в съобщението.

Използването на други растителни масла, предимно рапично масло, в биодизела се очакваше да остане относително стабилно при около 50 процента от суровината за биодизел.

В храните се очаква използването на растителни масла да нарасне с 2,9 процента в сравнение със средното за 2020/2022 г. до 10,6 милиона тона през 2032 г.

Но усилията за намаляване на употребата на палмово и соево масло в ЕС биха довели до значителна промяна в баланса между различните видове растителни масла, прогнозира Комисията.

Използването на палмово масло в храната ще намалее с 35,7 процента, а на соево масло с 23,5 процента, докато рапичното ще нарасне с 12,6 процента, а слънчогледовото - с 27,5 процента, заяви Комисията.

Това в крайна сметка ще доведе до спад на вноса на палмово масло в блока до 3,3 милиона тона през 2032 г. от 6,0 милиона тона през 2020/2022 г., се казва в съобщението.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg