EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

ЕС обсъжда антикризисна програма за Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС обсъжда антикризисна програма за Гърция

mail12:10 | 11.07.2011прегледи 463 коментарикоментари 0


Поредица от срещи са организирани днес в Брюксел. Първо се събират шефове на европейски институции, а след това и финансовите министри на еврозоната. Целта е да бъдат обсъдени перспективите за нова антикризисна програма за Гърция, предадоха световните агенции. Президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой е свикал тази сутрин извънредна среща на високопоставени европейски ръководители, които да координират втория план за помощ за Гърция на фона на опасенията от разпространение на дълговата криза към Италия. Финансовите министри от еврозоната, които се събират по-късно днес, ще обмислят най-вече механизма, по който банките да се включат във втория спасителен план за страната, уточнява АФП. Гърция получава в момента петия транш от помощта, договорена със страните от еврозоната и МВФ от 12 млрд. евро, но тези пари ще й стигнат само за обслужването на външния дълг до началото на есента. За да преодолее кризисните тенденции в икономиката на страната, по оценки на европейски експерти, Атина се нуждае от поне 100 млрд. евро, отпуснати при облекчени условия. Такъв пакет може да бъде изпълнен само с участието на всички страни от еврозоната, международните финансови организации и частните инвеститори.
Кабинетът Папандреу обяви сгъстен график за ускорени приватизации, договорени с кредиторите на Гърция за отпусканите на страната заеми за излизане от кризата, който предвижда на месец да бъдат разпродавани по четири държавни имота, а до края на годината да бъдат извършени 23 приватизации, за да могат да бъдат събрани средства за обслужване на гръцкия дълг, съобщават вестниците в Атина. По-специално до края на септември са планирани 6 приватизации, а други 17 ще бъдат реализирани до края на годината. От тях се очаква в хазната да влязат 5 млрд. евро или 2,2% от БВП на Гърция.
За целта е създаден фонд, който ще движи разпродажбата на държавно имущество. За негов шеф е определен Костас Митропулос, досегашен шеф на Юробанк Хриматистириаки. Наблюдатели смятат, че работата на фонда ще е доста трудна, тъй като ще трябва да реализира една ускорена приватизационна програма за кратко време при съкратени срокове. Предвижда се до септември за приватизация да бъдат обявени водоснабдителната и канализационна компания в Солун, атинското летище "Елефтериос Венизелос", организацията за спортни залагания ОПАП, съоръжения от Солунското пристанище, както и държавната лотария. Приватизациите се очаква да донесат на държавата приходи в размер на 1,3-1,7 млрд. евро. Освен от тях 400 млн. евро се очаква до донесе и разпродажбата на дялове на държавата от телекома ОТЕ.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg