АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
ЕС ограничава олово, кадмий в храната
ЕС въведе преди дни по-високи стандарти за безопасност на храните по отношение на количествата олово и кадмий, които те могат да съдържат, като част от мащабен план за превенция на рака, предават ДПА и БТА.
Влизат в сила нови ограничения за количеството олово, което може да се съдържа в бебешките храни, подправките, вината и солта. Новите ограничения за кадмия за някои плодове, зеленчуци, зърнени и маслодайни култури влязаха в сила от 31-ви август. "Като част от плана на ЕС за борба с рака, ние се ангажирахме да намалим още повече присъствието на канцерогенни замърсители в храните", посочи европейската комисарка за здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириaкидес.
Оловото и кадмият са токсични канцерогенни вещества. Европейската Агенция за безопасност на храните също изрази неотдавна безпокойства, че съдържанието на олово в храните може да засегне неврологичното развитие на плода, бебетата и децата. Относително високи нива на олово са открити във водорасли, риба, морски дарове и хранителни добавки. За повечето видове сол по новите стандарти съдържанието на олово не може да надвишава 1,0 милиграма на килограм. Кадмият попада в природата най-вече чрез процеси на горене, отпадни води или фосфатни торове.
Tweet |
|