EUR 1.9558
USD 1.7850
CHF 2.0813
GBP 2.3356
CNY 2.5258
you tube
mobile version

ЕС подкрепи България, Гърция и Румъния за скъпия ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС подкрепи България, Гърция и Румъния за скъпия ток

mail15:40 | 21.10.2024прегледи 130 коментарикоментари 0


На заседание на Европейския съвет лидерите приеха заключения, в които призовават Европейската комисия спешно да предложи мерки за справяне с високите цени на електроенергията в Югоизточна Европа, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Темата бе инициирана от България, Гърция и Румъния.

По време на заседанието е отбелязано, че високите цени на електроенергията в Югоизточна Европа се отразяват негативно на икономиките и е нужно да бъдат предприети мерки за решаване на проблема. В тази връзка България, Гърция и Румъния изпратиха писмо до Европейската комисия преди три седмици, с което изискват анализ на основните причини за скъпото електричество, посочиха от правителствената информационна служба. 

Предложението включва следните основни мерки: изграждане на липсващи междусистемни връзки между Югоизточна Европа и Централна, и Западна Европа, както и улесняване управлението на потоците на електроенергия и засилено сътрудничество между националните регулаторни органи за мониторинг на пазара на енергия в Европейския съюз.

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов се срещна с изпълнителния директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол. Двамата разговаряха във френската столица Париж по време на конференция за ядрената сигурност на Украйна. "Европа е изправена пред редица предизвикателства, свързани с настъпването на предстоящия зимен сезон. От ключово значение е предприемането на единен подход за гарантиране на енергийната сигурност", каза Малинов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1504