EUR 1.9558
USD 1.8824
CHF 2.1037
GBP 2.3574
CNY 2.5792
you tube
mobile version

Етикет "Хляб за България"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Етикет "Хляб за България"

mail10:40 | 05.04.2011прегледи 1091 коментарикоментари 0


Министър Мирослав Найденов ще обяви днес готовите вече стандарти за хляба. Той ще се казва "Хляб за България" и обхваща трите основни вида хляб - бял, Добруджа и типов. "Повярвайте ми този хляб е по-различен от това, което сте яли до момента", коментира министър Найденов пред БТА. Хлябът по стандарт ще е с годност до 48 часа, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Той ще се прави само от брашно, мая, вода и сол, обясни директорът на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ д-р Любомир Кулински. По стандарт хлябът е разписан да е в доста тесни рамки, като сме се стремили максимално да се доближаваме в рецептурата до старите, някои от които и сега действащи стандарти, коментира специалистът. Според него този хляб няма да е точно хлябът тип БДС по много причини. Има години, в които качеството на зърното, респективно на брашното, не е достатъчно високо. Тогава ще се позволява влагането на няколко вещества от органичен произход, основно витамин C, оцетна или лимонена киселина, които в крайния продукт- в опечения хляб по стандарт, няма да се откриват лабораторно, обясни д-р Кулински. БДС може да се въведе само за основния вид хляб, не и за специалните продукти, които са ноу-хау за производителите, смятат представители на индустриалните хлебопроизводители. За специалните пълнозърнести видове хляб се използва малцов екстракт, ръжени закваски и други натурални подобрители най-често на западни фирми. Производителите смятат също, че стандартът трябва да бъде валиден за цялата верига - зърно - брашно - хляб, както и да допуска влагането на подобрителите. Според тях стандартът няма да повиши качеството на хляба. За хляб, направен само от брашно, мая, вода и сол няма да достига целогодишно качествена суровина, смята Георги Попов, председател на асоциацията на хлебопроизводителите. РИОКОЗ и БАБХ трябва да правят периодични проверки, за да се гарантира качеството на хляба, смята Богомил Николов от асоциация "Активни потребители". Тези проверки трябва да показват разликите между обявеното на етикета и съдържанието. Условия за въвеждането на стандарта беше институционализирането на Българската агенция за контрол на храните. Преди това качеството му се контролираше от четири отделни министерства. От 500 до 10 000 лева ще бъде глобата за нарушителите, които не спазват изискванията на стандарта. Очаква се цената на хляба по БДС да не е по-висока от тази на останалите видове хляб в търговската мрежа. На практика няма какво да го оскъпи, тъй като рецептата включва само брашно, мая, сол и вода, без химикали, коректори и стабилизатори, смятат някои от реномираните и наложени на пазара български производители. Според тях, ако някой вдигне цената и се оправдае със стандарта, това ще е чиста спекула. Високите цени на горивата и евентуален "скок" на брашното единствено биха вдигнали цената на насъщния, казват производителите. Според министър Мирослав Найденов обаче в България има дефицит на качествена пшеница. Ако повечето производители внедрят готвения стандарт, ще се наложи фурните да внасят брашно, което няма как да не се отрази на цената на крайния продукт.


Тагове: хляб, БДС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg