АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Етикетирането на конското месо
Етикетирането не е причина за скандала с конското месо, заяви по време на дебати в ЕП еврокомисар за здравеопазването и въпросите на потребителите Тонио Борч, цитиран от белгийската агенция Белга.На пленарно заседание в Страсбург европейските депутати обсъдиха тревогата, предизвикана от откритите мащабни количества конско месо, продавано вместо говеждо. Много от тях настояха ЕК да засили законовата рамка, за да се наказва по-строго измамата. Някои дори възнамеряват да използват повода, за да се преразгледат наредбите за етикетиране, приети през 2011 година, които според тях нямат достатъчно задължителен характер, тъй като постановяват задължението да се посочва произходът само при говеждото месо.
Тонио Борч изтъкна, че докладът на неговите служби за прилагане на нови правила, предвиден за края на годината, ще бъде готов по-рано. На тази основа комисията ще представи евентуално нови предложения.По думите на еврокомисаря обаче не е сигурно, че ще се стигне до по-стриктни правила. Скандалът с конското месо представлява на първо място измама, подчерта той, отбелязвайки,
че етикетирането е отделен проблем. Борч повдигна въпроса за цената на евентуални нови
задължения при етикетирането, особено когато става въпрос за смесено месо от различни европейски страни. Въпросът е да се избегне протекционизмът, допълни той.Както изглежда, Тонио Борч предпочита да се тръгне към засилване на санкциите срещу измамниците. Финансовите наказания трябва да бъдат поне равни на реализираните печалби, посочи европейският комисар. Негов говорител уточни пред агенция Белга, че е възможно нови санкции да бъдат предложени в рамките на "законодателен пакет за здравето на животните", който се очаква да бъде готов
през пролетта.
Tweet |
|