EUR 1.9558
USD 1.7472
CHF 2.0598
GBP 2.3380
CNY 2.4854
you tube
mobile version

Ето какво си казаха ГЕРБ & АБВ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ето какво си казаха ГЕРБ & АБВ

mail17:32 | 19.10.2014прегледи 1688 коментарикоментари 0


ГЕРБ вижда възможност да продължи консултациите с АБВ на експертно ниво. Това обобщи Румяна Бъчварова след края на започналите в 13 ч. консултации между двете партии. Темата за голяма коалиция, предложена от АБВ, остава отворена, посочи Бъчварова, но и двете формации са се разбрали с кого да не се коалират. Основните различия между тях са във вижданията им за развитието на ядената енергетика - за мораториума върху строителството на АЕЦ "Белене" и за "Южен поток". Различия има и за пенсионната реформа. Общи са разбиранията им за промени в Изборния кодекс и за развитието на демографската политика.

По 14 от всичките 18 точки двете партии имат принципно съгласие и еднакво мнение, каза още Бъчварова. Тя посочи и някои от сериозните концептуални различия:

Всъщност установихме, че партиите, с които по принципни съображения не бихме искали да си партнираме в следващо управление, са едни и същи. Общо е и виждането ни за необходимостта демографската политика да бъде един сериозен акцент в политиката на следващото управление. На фона на тези общи разбирания, различията ни остават. Първият и може би най-сериозен въпрос, който беше поставен, е за това как виждаме ролята на държавата. Дали трябва да засилим държавата и да увеличим нейното присъствие, или така, както е позицията на ГЕРБ - да ограничим ролята на държавата, да засилим нейните регулативни и контролни функции.

Лидерът на АБВ Георги Първанов призна, че първоначално не е бил предвиден да участва в днешните разговори, но е искал да се запознае по-дълбоко с поставените теми и разискваните приоритети за едно бъдещо управление. Самият Първанов заяви, че според АБВ, най-добрият вариант в момента е голямата коалиция, в която основната ос да бъдат двете партии с най-голям изборен резултат и останалите партии, в левия и десния вектор, които да ги подкрепят. АБВ настоя за засилена активна роля на държавата, особено в социалната политика. От партията държат и на приемането на нов Изборен кодекс, в който да се включи основно мажоритарният вот и то половината депутати, тоест 120, да бъдат избирани именно чрез мажоритарен вот. По актуализацията на бюджета Георги Първанов заяви, че ще се наложи такава актуализация, но неговата партия настоява тя да бъде в рамките на трипроцентния дефицит.

За КТБ и двете формации са категорични, че трябва да има бързи решения и за вложителите, и за оздравяването на банката.

Георги Първанов посочи оцененото от ГЕРБ предложение на АБВ за създаване на енергийна борса, както и настояването на партията за размарзяването на проекта "Белене" и строителството на "Южен поток". Освен това АБВ са поставили и една друга идея - в сектор "Сигурност" да се създаде независима служба за борба с корупцията по високите етажи на властта.

В преговорния екип на АБВ участваха лидерът Георги Първанов, Румен Петков и Кирил Цочев, макар че първоначално бе обявено, че екипът ще се ръководи от Ивайло Калфин. От страна на ГЕРБ в разговорите участие взеха Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова.

Това бяха и последните разговори от първия кръг консултации на ГЕРБ за съставяне на правителството. Равносметката е, че до този момент споразумение за съставяне на кабинет няма./ БНР 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 5547