EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

ЕЦБ не отменя антикризисните мерки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ не отменя антикризисните мерки

mail11:40 | 02.09.2010прегледи 452 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) най-вероятно ще преразгледа към повишение прогнозите си за годишния растеж в еврозоната на днешното заседание на управителния съвет, но ще продължи антикризисните мерки, тъй като възстановяването на икономиката не е равномерно във всички страни, предаде Франс прес.
За икономическите анализатори няма никакво съмнение, че ЕЦБ ще остави основната си лихва на историческия й минимум от 1 процент.
Икономистите и финансовите пазари очакват най-вече нейният президент Жан-Клод Трише да представи план-график за валутната политика на институцията до 2011 година.
На 20 август влиятелният член на управителния съвет на ЕЦБ, президентът на Bundesbank Аксел Вебер до известна степен издаде тайната, посочвайки, че би било разумно  ЕЦБ да продължи да отпуска неограничен обем кредити на банките.
Кредитирането в частния сектор в еврозоната се е ускорило през юли (+0,9 на сто), но остава прекалено слабо, за да потвърди завръщането на благоприятната за подема тенденция, твърдят икономисти.
Докато растежът в основните икономики начело с Германия става все по-автономен, в страните от "периферията" като Гърция и Испания икономиката изостава и банките им често зависят от заеми от ЕЦБ, отпускани при исторически ниска лихва от 1 на сто и в неограничен обем.
Стабилността на безработицата в еврозоната през юли - 10 процента от активното население по данни на Евростат - крие зад себе си големи разлики в отделните страни: от 3,8 на сто в Австрия до 6,9 процента в Германия, 10 процента във Франция и цели 20,3 на сто в Испания.
ЕЦБ обаче преразгледа към съществено повишение прогнозата си за растежа в еврозоната, най-вече благодарение на германския локомотив, който сам по себе си може да допринесе за 1-процентово увеличение на показателя в цялата еврозона.
Не се очертава и никаква опасност от инфлационен натиск, който би принудил ЕЦБ в скоро време да сложи край на политиката си в подкрепа на банките.
Инфлацията отчете възходяща тенденция  през август с увеличение от 1,6 на сто и продължава да е в съответствие с препоръчителния праг от 2 на сто, определен от ЕЦБ.
Банката ще актуализира днес и прогнозите  си за инфлацията.
Досега тя очакваше увеличение на цените с 1,5 на сто през 2010 и с 1,6 на с то през 2011 година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg