EUR 1.9558
USD 1.7850
CHF 2.0813
GBP 2.3356
CNY 2.5258
you tube
mobile version

ЕЦБ понижи водещите си лихви

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ понижи водещите си лихви

mail16:32 | 17.10.2024прегледи 110 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) днес понижи водещите си лихви с по 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта), сочи сайтът на финансовата институция, предаде БТА.

Депозитната лихва на централната банка на еврозоната, основната лихва по рефинансирането и лихвата по пределното кредитно улеснение и се свиват до съответно 3,25 на сто, 3,40 на сто и 3,65 на сто.

Това е третото подобно намаление от юни насам, когато ЕЦБ стартира цикъл на постепенно разхлабване на паричната и лихвена политика с оглед на отслабващата инфлация към и дори под целевото ниво от 2 на сто и опасенията, свързани със слабото икономическо представяне на еврозоната. Между юли 2022 г. и септември 2023 г. ЕЦБ вдигна лихвите си с общо 450 базисни пункта (4,5 процентни пункта) с цел да забави галопиращата инфлация в еврозоната, която през октомври 2022 г. достигна максимум от 10,6 на сто.

Банката отбеляза, че днешното решение, по-специално това за намаление на депозитната лихва, който задава курса на паричната политика, се основава на актуализираната оценка на инфлационната перспектива, динамиката на основната инфлация и доброто функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика.

За септември 2024 г. Евростат днес отчете инфлация от 2,1 на сто на годишна база в страните от Европейския съюз и от 1,7 на сто за страните от еврозоната.

Управителният съвет на ЕЦБ посочи, че постъпващата информация за инфлацията показва, че процесът на дезинфлация протича според предвижданията. Върху перспективата за инфлацията влияят и неотдавнашните изненадващо по-ниски стойности на показателите за икономическата активност.

В същото време обаче условията за финансиране все още остават рестриктивни.

"Очаква се през идните месеци инфлацията да нарасне, след което в хода на следващата година да намалее до целевото равнище от 2 на сто. Вътрешната инфлация остава висока, тъй като заплатите продължават да се увеличават с висок темп. Същевременно се очаква натискът от страна на разходите за труд да продължи постепенно да отслабва, а печалбите да смекчат отчасти въздействието му върху инфлацията", посочи след края на заседанието ЕЦБ.

УС на ЕЦБ остава решен да осигури своевременно връщане на инфлацията към средносрочното целево равнище от 2%. Той ще поддържа основните лихвени проценти достатъчно рестриктивни колкото дълго е необходимо за постигането на тази цел.

Управителният съвет също така ще продължи да прилага основан на данните подход да определя подходящото ниво и продължителност на рестриктивността заседание по заседание.

"Решенията за лихвените проценти ще се основават на оценката на УС на ЕЦБ за перспективата за инфлацията въз основа на постъпващите икономически и финансови данни, динамиката на основната инфлация и силата на трансмисионния механизъм на паричната политика".

Управителният съвет отново подчерта, че не се ангажира предварително с определена траектория на лихвените проценти.

УС на Централната банка остава в готовност да коригира всички свои финансови инструменти в рамките на своя мандат, за да осигури връщане на инфлацията на целевото равнище от 2% в средносрочен план и да запази гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика. Освен това Инструментът за защита на трансмисионния механизъм на паричната политика е на разположение за противодействие на нежелана, хаотична пазарна динамика, застрашаваща сериозно предаването на паричната политика във всички държави от еврозоната. Това ще позволи на Управителния съвет да изпълнява по-ефикасно мандата си за ценова стабилност.

Днешното решение на ЕЦБ за ново понижение на лихвите беше очаквано, като мнозинството пазарни участници, анализатори и икономисти прогнозират още едно намаление на водещите европейски лихви на заседанието през декември.национална банка.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg