АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
За 90% здравословното хранене е важно
89,1% от българите отдават значение на здравословното хранене, а 60,6% са променили своя хранителен режим през последните три-четири години. Тревожна е обаче тенденцията, че 68,4% не поставят ограничения в храненето на своите деца. Това показват резултатите от национално представително проучване за навиците на хранене у нас.
Проучването, инициирано от Лидл България, се проведе през януари от изследователската агенция Blue Point в партньорство с Медицинския университет „Проф. д-р П. Стоянов“ – Варна, Национална асоциация по практическа диетика и интегративна медицина (НАПДИМ) и Асоциация „Родители“. Изследването дава старт на дългосрочна кампания на Lidl под надслов #ХраненеСмисъл. Целта на смарт ритейлъра е да постави основите на сериозен и систематичен обществен разговор по темата за осъзнатото хранене, който разглежда аспекти от грижата за здравето на хората, както и какво потребление е по-щадящо за планетата.
Според данните от проучването 55,6% определят здравословното хранене като разнообразно. Българите проявяват загриженост към опазването на околната среда в контекста на храненето, като тази тема е важна за 68,3% от анкетираните. Значителен дял – 64,4% – декларират, че най-често купуват хранителни продукти от хипермаркетите, а 26,6% – от малките квартални магазини.
В проучването на Лидл България 47,4% отговарят, че спазват определен хранителен режим. При промяна на хранителите навици най-голям е делът на онези, които ограничават захарта (48,4%) и в много по-малка степен месото (11,5%) и солта (3,3%). Прави впечатление, че по отношение на храненето хората най-често се информират от източници в интернет (67,1%), а 28,3% от запитаните се допитват до мнението на лекарите.
Според проучването на хранителните навици само 31,6% от родителите поставят ограничения в храненето и на децата, като с най-висок дял са онези, които се стремят да намалят приема на захар и захарни изделия (61,3%). Малкият дял на родители, които налагат разумни ограничения в диетата на своите деца, означава, че мнозинството семейства пропускат възможността да изградят у подрастващите навици на осъзнато хранене.
Още през 2017 г. на глобално ниво Lidl става първата верига на пазара за търговия на дребно с хранителни стоки, която разработва цялостна стратегия за намаляване на солта, захарта, остатъчните вещества, замърсителите и добавките в асортимента от своите собствени марки. Като взима под внимание последните глобални научни изследвания на водещи експерти в областта, смарт ритейлърът наскоро обнови своята Политиката за осъзнато хранене, в която компанията вече свързва храненето и с грижата към планетата. Тя се основава на научнообоснования модел за планетарна хранене: балансирана диета, която включва консумация на продукти с малък въглероден отпечатък като плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, варива, ядки и ненаситени мазнини, както и умерен прием на риба и морски дарове, птици, червени меса, картофи, млечни продукти, захар и наситени мазнини.
Tweet |
|