АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Завръщането на кварталните пивоварни
09:00 | 14.08.2014 1249 коментари 0
Елоа Руйе, агенция Франс прес
Типична германска напитка, бирата напоследък се сдоби с нови посланици в Берлин, последователи на занаятчийското производство. То връща блясъка на местна пивоварна традиция, която се беше унифицирала.
Днес берлинската бира идва от местния завод на групата Radeberger, филиал на гиганта в производството на хранителни продукти Oetker и германски лидер на пазара за бира с близо 40 мерки.
Напоследък обаче дребни производители отново излизат на пазара, вдъхновени от модата "craft beer" ("занаятчийска бира"), тръгнала от САЩ и преживяваща истински бум в Европа.
Наречени "Mikrobrauereien" ("микропивоварни") или "Kiezbrauereien" ("квартални пивоварни), те съблазняват любителите, на които им са им дотегнали промишлените бири. "Пазарът наистина е жив и се развива бурно", разказва Марк Хинц, на 44 години, съорганизатор на първия Берлински празник на занаятчийската бира, който събра в края на май близо 15 производители във Фридрихсхайн, квартала на берлинските клубове.
Мегаполисът на бирата
"Хората с радост откриват бирите, които имат вкус, които разкриват разнообразието на това, което може да се направи, в сравнение с бирите в супермаркета", подчертава той, говорейки за "сцената" на занаятчийската бира като би говорил за техносцената на Берлин. "Не исках да работя в промишлеността и не исках да напускам Берлин", разказва Вилко Берайт, на 38 години, който е създал "Rollberg Bier" през 2009 година със съдружника си Нилс Хайнс. "Не оставаме без работа, има много бачкане", обяснява той със силен берлински акцент, облечен в суичър с качулка. Миналата година той е продал 180 000 литра на 46 бара и ресторанта в Берлин и околностите. "В Rollberg Brauerei наистина се прави традиционна германска бира", със задоволство заявява той. Един символ: той се настанил в подземието на бившата пивоварна Kindl, в квартала Нойкьол, съживявайки някогашната дейност на това място. "Преди Берлин е бил невероятен мегаполис на бирата и лека полека това се връща. Движението на възстановяването на една традиция от нови бирарии е ново", казва Марк Хинц. Повечето представители на това младо поколение са завършили Техническия университет в Берлин, който предлага магистърска степен по производството на бира и техниката на напитките, но сегашната тенденция привлича и хора от други профили като тримата американци, които основаха Vagabund Brauerei. Самоуки, те започнали да правят бира за себе си и за приятели, водени от желанието да открият вкуса на американските бири. "Силно бяхме учудени от ограничения избор тук", разказва Марк Уолтхол, един от съоснователите, припомняйки, че на практика почти е невъзможно човек да намери белгийска, френска или американска бира в германски супермаркет. "Засега веднъж в седмицата варим бира и то само 200 литра, но след юли ще започнем да се развиваме", заявява 30-годишният мъж. А вкусът на бирата Vagabund е изключително американски, но, по думите на Марк Уолтхол, търпи германско влияние. "Берлин е град на много култури, а нашата бира в известен смисъл е част от това", казва той.Голяма страна на бирата, Германия е петият й производител (94,6 милиона хектолитъра, според статистически данни за 2012 година), а германците са третите в класацията на нациите, които пият най-много бира, със 106 литра на човек миналата година, изпреварвани от чехите и австрийците. /Превод от френски: Румена Вълчева, БТА/
Tweet |
|
Още от рубриката
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg