EUR 1.9558
USD 1.7568
CHF 2.0721
GBP 2.3502
CNY 2.4982
you tube
mobile version

Зад кулисите на Европейския съвет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зад кулисите на Европейския съвет

mail13:30 | 09.12.2011прегледи 545 коментарикоментари 0


Европа отказа да се съгласи със "съмнителни компромиси", заяви германският канцлер Ангела Меркел часове, след като правителствата на еврозоната се споразумяха с Великобритания да се разделят по пътя на налагането на по-строги антикризисни бюджетни правила, предаде ДПА. "Британците винаги са били извън еврото (...) Така че вече познаваме ситуацията," заяви Меркел при пристигането си за втория ден от срещи с колегите си от ЕС. "(Британският премиер) Дейвид Камерън седна с нас на една маса. Ние взехме това решение, не можехме да направим съмнителни компромиси, в името на доброто на еврото," добави тя.
Президентът на Литва Далия Грибаускайте беше още по-пряма. "Британците се отделиха и са извън взимането на решение," посочи пред репортери."Европа е единна". Камерън заяви, че приетото споразумение за по-строги бюджетни правила не е в интерес на британците. Унгария, Чехия и Швеция не приеха веднага споразумението, като посочиха, че трябва да се посъветват с парламентите си. Меркел подчерта, че вратата остава отворена за страните, желаещи да се присъединят на по-късен етап към реформите, които първоначално трябва да бъдат обединени в междуправителствено споразумение, отнасящо се само до 17-те страни членки от еврозоната плюс още шест страни от ЕС.
Германският канцлер изрази надежда, че евроспоразумението ще се стори убедително на финансовите пазари и на световната общност, която оказа значителен натиск върху ЕС да сложи край на продължаващата две години криза. Френската министърка на бюджета и говорител на френското правителство Валери Пекрес изрази надежда, че споразумението от Брюксел ще бъде добре посрещнато от рейтинговите агенции, предаде Франс прес. "Ражда се един истински икономически съюзЕМисля, че наистина много засилихме еврото", допълни тя пред информационния канал иТеле.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1271