EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Законът за енергетиката приет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Законът за енергетиката приет

mail12:15 | 28.06.2013прегледи 499 коментарикоментари 0


Народните представители приеха на второ четене промените в Закона за енергетиката. Според правителството и поддържащите ги партии в парламента БСП, ДСП и Аката така ще се освободи износа на ток, ще се намали цената на електроенергията за крайния потребител, а в икономиката ще бъдат добавени 1.5 млрд лв. свежи пари.

Друга цел на закона е да се намали т.нар. студен резерв и пределните цени за тази разполагаемост.

Основните измененията са свързани с: подобряване обективността, ефективността и прозрачността на регулаторната рамка при определянето на цените на енергията и разходите на енергийните дружества. Налага се енергията, произведена от заводски централи да се потребява първо за нуждите на предприятието, към което е и остатъкът да се изкупува от оператора.

Променя се и образуването на съществуващите добавки в цената на електроенергията, постигане на по-висока сигурност на доставките и избягване на кръстосано субсидиране, доставчикът от последна инстанция ще доставя на клиентите си енергия закупена само от обществения доставчик, т.е. НЕК. Разходите, произтичащи от наложени задължения към обществото, да се разпределят само на вътрешния пазар, енергията за износ няма да съдържа в стойността си добавките за зелена и кафява енергия, както и невъзстановяемите разходи. А приходите от продажбата на квоти на парникови газове да се използват за покриване на разходи, произтичащи от задължения за изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени по Закона за енергията от възобновяеми източници.

Цената на тока за промишлеността няма да се увеличи, промените в закона за енергетиката ще гарантират работата на миньорите, това заяви министърът на енергетиката Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна след окончателното гласуване на поправките в закона. Те ще позволят да се излезе от порочния кръг на голяма задлъжнялост, ще гарантират първо възобновяване, а след това и увеличаване на финансовия поток в системата, каза той. Ценовият период, който приключва на 30 юни 2013 г. за дружествата в сектор "електроенергетика" и "топлоенергетика" може да се удължи до 1 месец, след изтичането му.  До 15 юни 2015 г. доставчиците на последна инстанция ще купуват ток само от обществения доставчик по свободно договорени цени. Държавният регулатор ще определя за всеки ценови период пределна стойност на разходите на оператора на електропреносната мрежа за купуване на количества за студен резерв въз основа на тръжна процедура.

Промените ще влязат в сила от деня на обнародването му в Държавен вестник. Председателят на парламента Михаил Миков се обърна с молба към президента в най-къси срокове да издаде указа за обнародване на закона.

Източник:БГНЕС, БТА


 


Тагове: ток, цена
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg